Autor Opinió
10 desembre 2017 a 10:00

Pensem globalment, i defensem localment els drets de les persones

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

10 de desembre, Dia dels Drets Humans

Pobresa // Imatge extreta de mundodesigual.wordpress.com

Pobresa // Imatge extreta de mundodesigual.wordpress.com

El Fòrum de síndics, síndiques, defensors i defensores locals de Catalunya, vol afegir-se, un any més, a la commemoració del dia internacional pels drets humans, atès que fa quasi setanta anys, el dia 10 de desembre de 1948, es va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans per les Nacions Unides.

Es pot dir, des d’una perspectiva històrica, que hem avançat en informació i en consciència general sobre els drets humans, i s’han anat incorporant nous reptes derivats dels canvis socials, ambientals i tecnològics de les últimes dècades.

Hem començat a tenir una major sensibilitat front a col·lectius vulnerables des d’una consolidació dels drets humans, com ara, la infància i l’adolescència, les persones amb diversitat funcional o els éssers humans que han de migrar per raons de supervivència, entre d’altres.

Però ens queda molt, encara, per avançar.

Hem d’aconseguir passar de les paraules als fets, de les lleis a les actituds i dels coneixements al compromís per aconseguir i mantenir un veritable sistema democràtic i del benestar.

Hem de refermar la igualtat de drets, des del respecte a la diversitat, i hem de combatre tot tipus de discriminació per qualsevol condició personal o social.

Les sindicatures municipals de greuges i les defensories locals de la ciutadania representem, en el nostre sistema, la institució imparcial i independent que millor pot garantir els drets humans de proximitat, davant de l’administració pública que administra el pressupost general i que gestiona les necessitats del veïnatge, per tal que es faci des dels postulats de bon govern i amb garanties de transparència i d’equitat.

Tenim molt present en la nostra tasca que els valors que sustenten els drets humans són la llibertat, la justícia i la pau, com s’estableix al preàmbul de la pròpiaDeclaració Universal, des del reconeixement de la dignitat inherent i dels drets iguals i inalienables de tots els membres de la família humana.

Davant de qualsevol conflicte de convivència o de vulneració constatada dels drets humans, cal actuar amb fermesa, per tal que les persones siguin respectades en la seva pròpia dignitat. Per això, mantenim un paper actiu de mediadors i de garants de la regularitat dels actes administratius en els nostres municipis, i alhora també de denúncia expressa de les situacions irregulars detectades mitjançant els greuges que gestionem, des del contacte permanent i quotidià amb la ciutadania, amb les entitats cíviques i amb les institucions públiques i privades de la nostra ciutat.

Quan atenem una situació concreta de vulneració flagrant dels seus drets, que pateix un ciutadà o una ciutadana, ajudem no només a que es resolgui aquest cas, sinó també a que no es torni a repetir per la resta de la ciutadania, de manera que tots sortim guanyant; és el “win-win”, malgrat les condicions adverses que ens envolten a hores d’ara.

Afortunadament no estem sols, davant dels problemes que pateix la ciutadania i que requereixin una actuació a major escala; ja que les defensories i sindicatures locals ens agrupem, ens reunim i ens coordinem en el FòrumSD, des del qual promovem un eficaç sistema de cooperació solidària que ens permet enfortir la nostra tasca, des del foment de la justícia i la plena realització dels drets humans, per tal que la nostra veu se senti amb més força davant les nostres administracions i totes les institucions, de qualsevol nivell i categoria, de manera que s’adoptin les mesures que calgui i es dediquin els mitjans necessaris per resoldre les mancances que situen a una part de la nostra població en risc d’exclusió.

Volem que la protecció de les persones més desfavorides sigui una realitat.

I tot això ho volem aconseguir per viure en unes ciutats més humanes on les persones hi puguin trobar felicitat, acollida i benestar. I en aquests temps convulsos que avui ens toca viure necessitem encara més poder construir entre tots unes ciutats on les garanties, el respecte i el compliment de tots els drets humans sigui una realitat. Amb veritables actituds de diàleg, respecte, enteniment i des d’una clara defensa de la democràcia.

És un repte dels drets humans. Un repte que haurem de saber assolir amb el compromís de tots i totes. I per això estem. Ajudem-nos entre tots. I compteu amb nosaltres.

Joan Barrera, president del FòrumSD, Fòrum de síndics, síndiques, defensors i defensores locals de Catalunya i Síndic de greuges de Cornellà de Llobregat; i Lluís Martinez Camps, vicepresident del FòrumSD i Síndic Personer de Mollet del Vallès.

En representació dels síndics, síndiques, defensors i defensores locals de: Arenys de Mar, Argentona, Badalona, Barcelona, Calonge, Cambrils,  Cornellà, Cruïlles-Monells-Sant Sadurní de l’Heura, Figueres, Gavà, Girona, Igualada, La Seu d’Urgell, L’Escala, Lleida, Lloret de Mar, Manlleu, Mataró, Mollet del Vallès, Palafrugell, Palamós, Reus, Ripollet, Rubí, Sabadell, Salt, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Jaume d’Enveja, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Tortosa, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Vallès, Vilanova i la Geltrú, i Vilassar de Dalt, i síndics agregats de: Gandia, Palma de Mallorca, Menorca, Paterna, Requena, Segovia, Vigo i Vitòria-Gasteiz.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email 0 0 Flares ×