Autor Economia
20 Febrer 2018 a 10:00

12 empreses agroalimentàries catalanes en la fira Gulfood de Dubai

Promocionen els seus productes sota la marca Catalunya, The land of Barcelona

Catalunya Fira Dubai Prodeca

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat, a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), en la seva ferma aposta per la internacionalització del sector agroalimentari català, ha organitzat la participació de 12 empreses catalanes del sector de l’agroalimentació, sota la marca ‘Catalonia, The land of Barcelona’, en la 23a edició de la fira Gulfood, que se celebra a Dubai (Emirat Àrabs Units), des de diumenge i fins el 22 de febrer, i que compta amb la presència del director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí.

Les empreses catalanes participants disposen d’un estand propi i, a més, s’hi ha habilitat una zona per a exposició d’un producte destacat de cada empresa. D’altra banda, l’oferta de productes de les empreses catalanes ha arribat als caps de compra dels principals punts de venda del Golf Pèrsic.
Gulfood és una fira d’alimentació i begudes no alcohòliques que se celebra anualment a la capital econòmica d’aquell país, adreçada exclusivament al públic professional: comercials, importadors, distribuïdors, i encarregats de compra del sector Horeca, de procedència geogràfica molt variada. En la darrera edició, 97.000 visitants van poder conèixer els productes dels 5.000 expositors de 185 països representants. Es tracta d’un certamen que és un referent per a les empreses que vulguin accedir al Golf Pèrsic i Orient Mitjà. A més de visitants professionals d’aquesta zona, esdevé punt de trobada de compradors d’Àfrica, sud-est asiàtic, Europa, i Oceania.
L’economia dels Emirats Àrabs Units (EAU) és oberta, amb un elevat ingrés per càpita i un considerable superàvit comercial anual. Els esforços reeixits en la diversificació econòmica han reduït la participació del petroli i el gas en el PIB fins a un 25%. És una federació constituïda per set emirats, que s’han convertit en els principals centres de re-exportació, per la seva ubicació estratègica i l’elevat desenvolupament logístic, amb rutes de transport ben establertes (aire, mar, i terra).
El sector d’aliments i begudes genera una xifra de negoci de prop de 30 milions de dòlars, i necessitarà quadruplicar la seva grandària en els pròxims anys per  satisfer la demanda dels projectes hotelers i dels retailers, també com a conseqüència de la celebració de l’EXPO 2020. En l’actualitat hi ha comptabilitzats més de 9.600 punts de venda d’alimentació i begudes, que cobreixen minoristes de queviures moderns i tradicionals, i es preveu que el 2019 n’hi haurà prop de 19.000 addicionals, segons Euromonitor International.
La producció nacional de queviures i begudes representa el 25% dels productes alimentaris disponibles en les botigues de venda al detall, fet pel qual hom pot afirmar que és un mercat interessant per als productors estrangers que volen exporta-hi els seus aliments. Molts minoristes clau dels EAU s’han associat amb empreses estrangeres per a importar productes alimentaris directament.
Una població en ràpid creixement i l’augment de l’afluència turística han estimulat la demanda de productes d’alta qualitat, ecològics, i aliments especialitzats. Els hipermercats i grans superfícies estan transformant el sector minorista, oferint una àmplia gamma d’aliments per a satisfer les preferències gustatives d’un nodrit contingent d’emigrants i expatriats.
En els últims anys, hi ha hagut un canvi en els hàbits alimentaris tradicionals cap a l’estil occidental d’aliments de conveniència. I tot i la presència d’empreses processadores d’aliments, encara queda una bretxa considerable en la capacitat de processament i envasat d’aliments. Els consumidors demanden una major comoditat i aliments més sans, a causa de l’estil de vida i una creixent consciència per la salut. Per tant, els minoristes estan adaptant els seus serveis i productes per a satisfer aquests canvis en la demanda.
Empreses catalanes participants:
Anela Fruits | postres naturals de fruita (Gironès)
Arrossaires del Delta de l’Ebre | arròs | Deltebre (Baix Ebre)
Novetats: beguda d’arròs
Configirona | caramels i dolços (Girona)
Novetats: caramels sense sucre i sense gluten
Diet Radisson | productes especials i dietètics| Gavà (Baix Llobregat)
FFaiges | refineria, envasat i comercialització d’olis vegetals | Tortosa (Baix Ebre)
Novetats: oli d’oliva verge extra, premium, Extracció en fred
Grup Pons | oli d’oliva verge extra (Les Garrigues)
Halal Food and Quality | marca de garantia
Masdeu Group| bases alimentàries per farcir | Puigdàlber (Alt Penedès)
Saet Sweets | dolços | Sant Jaume dels Domenys (Baix Ebre)
Simat | beguda soluble instantània
Taybaite | embotits curats i cuits Halal | Montagut (Garrotxa)
Torrons Vicens | torrons | Agramunt (Urgell)
Switch to mobile version