Autor Economia
22 Febrer 2018 a 10:00

54 MEUR de finançament per les empreses catalanes

A través de plataformes fintech el 2017

Finançament alternatiu // Imatge del web de Pixabay

Finançament alternatiu // Imatge del web de Pixabay

Les pimes i startups catalanes han obtingut 54 milions d’euros de finançament aquest 2017 a través de les plataformes fintech catalanes (entitats de finançament alternatiu que operen a través d’internet), un 45% més que l’any anterior. En total, l’any passat es van tancar 1.700 operacions.
Es tracta de les dades balanç de les 8 plataformes catalanes de finançament alternatiu acreditades per ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa-. Un segell que té per objectiu donar visibilitat i confiança als nous instruments financers alternatius i complementaris a la banca, tan per pimes com startups. Les plataformes de finançament alternatiu acreditades per ACCIÓ són Capital Cell, Crowdcube Spain, The Crowd Angel (entitats de crowdequity), Arborius, Loanbook, Ecrowd (crowdlending), Finanzarel i Novicap (invoice trading).
Concretament, el 2017 les operacions de les entitats de crowdequity han mobilitzat una inversió de 9,9 milions d’euros, un increment del 94% respecte el 2016, en un total de 28 operacions. Per la seva banda, les plataformes dedicades al crowdlending han arribat als 22,1 milions d’euros (+42%) i han tancat 335 operacions. Finalment, les entitats d’invoice trading han sumat 21,9 milions d’euros (+32%) amb un total de 1.337 operacions tancades.
En què consisteixen les diferents tipologies de ‘fintech’
 
–       Les plataformes digitals de crowdequity (o finançament col·lectiu d’inversió) es dirigeixen majoritàriament a startups i emprenedors. La plataforma agrupa inversors o microinversors de tot tipus -ja siguin particulars, professionals o fins i tot familiars i clients de l’empresa- i els connecta amb empreses que busquen socis que entrin a la seva societat. Els imports en aquest cas poden oscil·lar entre els 100.000 i els 300.000 euros.
–       De la seva banda, l’invoice trading es dirigeix a pimes que necessiten descomptar factures per necessitats puntuals de tresoreria de l’empresa. Acostumem a ser d’imports que varien entre els 3.000 i 20.000 euros, principalment.
–       En el cas de les plataformes de crowdlending (o finançament col·lectiu de préstecs), es posen en contacte inversors amb pimes que ja tenen capacitat de generar ingressos però que necessiten un préstec. L’entitat analitza el risc de l’empresa i el fa públic a la pàgina web el seu projecte perquè els inversors facin les seves aportacions. Aquests préstecs poden arribar als 150.000 o 200.000 euros.
ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions que donen cobertura a més de 110 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.
Switch to mobile version