Autor Ensenyament
11 Febrer 2018 a 15:00

El BCU estén a tota l’àrea metropolitana l’oferta d’allotjament

Per a estudiants, professors i investigadors estrangers

barcelona centre universitari-1

El Barcelona Centre Universitari (BCU) està estenent a tota l’àrea metropolitana de Barcelona l’oferta d’allotjament per a estudiants, professors i investigadors estrangers que fan estades en universitats i centres de recerca del nostre país gràcies al conveni subscrit entre la Secretaria d’Universitats i Recerca i l’Agència d’Habitatge de Catalunya, el juliol passat. Concretament, el BCU està impulsant una borsa d’habitacions en cases particulars.
D’aquesta manera el BCU dóna resposta a la internacionalització del sistema català d’universitats i recerca que, en el cas de l’atracció d’estudiants forans, ha registrat un rècord històric superant el 25% del total de matriculats en graus, màsters i estudis de doctorat. L’estratègia també respon a la pujada de preus experimentada a la ciutat de Barcelona per la pressió turística.
En aquest sentit, i segons destaca la directora del BCU, Montse Serret, la borsa d’habitatge té un doble objectiu: “Obtenir allotjament a preus raonables per a estudiants i personal docent i investigador que ens visita, així com afavorir que propietaris amb habitacions lliures puguin complementar la seva renda”. A més, els propietaris es poden beneficiar d’una experiència multicultural. Seguim les passes de grans ciutats universitàries com Londres que fa anys que tenen aquesta oferta”, afegeix Serret.
El conveni marc permet que les oficines d’habitatge municipals s’hi adhereixin per tal de crear aquesta borsa d’habitacions en cases particulars que han de tenir com a mínim un llit, accés a lavabo i zones comuns, wifi, una taula d’estudiar i ventilació. Pel que fa als preus, oscil·len entre els 220 euros fins als 600, en funció de si l’habitació és individual, doble, compartida o suite.
Subseu a l’Hospitalet
El BCU va ampliar el seu radi d’acció més enllà de Barcelona ciutat fa dos anys amb l’obertura d’una subseu a l’Hospitalet de Llobregat. Una experiència “molt positiva” en paraules de Serret, que s’ha adreçat especialment als estudiants i professors dels campus de la Diagonal de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Politècnica de Catalunya (UPC), així com per als investigadors del Parc Científic de Barcelona (PCB) i de centres de recerca com ara l’Institut d’Investigació Mèdica de Bellvitge (IDIBELL) o l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), així com el Barcelona Supercomputing Center (BSC).
El conveni entre la Secretaria d’Universitats i Recerca i l’Agència d’Habitatge de Catalunya suposa que altres ciutats universitàries de l’àrea metropolitana, com ara Terrassa o Sant Cugat del Vallès, així com altres municipis propers als centres d’educació superior de Barcelona nodreixin d’habitacions la borsa d’allotjament del BCU.
Rècord d’usuaris    
El BCU va ser creat l’any 1997 per totes les universitats de Barcelona amb el suport del Govern de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu d’atendre el progressiu augment d’estudiants internacionals. Així mateix, és el centre oficial d’acollida dels centres de recerca CERCA i del BSC.
El BCU ajuda a estudiants, professors i investigadors a buscar allotjament, i els acompanya en la seva arribada a la nostra ciutat. Durant l’any 2017, el BCU ha fet una atenció rècord d’usuaris. Concretament, ha atès a prop de 5.000 usuaris, dels quals més de 500 pertanyien al col·lectiu d’investigadors.
Switch to mobile version