Autor Articles i estudis
23 Febrer 2018 a 18:00

El consum de cafè resulta segur, però és dubtós que pugui reduir el risc cardiovascular o de càncer

Imatge del web Wikimedia Commons

Imatge del web Wikimedia Commons

El consum de tres a quatre tasses de cafè al dia és segur i probablement sigui més beneficiós que perjudicial per a la salut, segons una nova avaluació de Nutrimedia, un projecte de l’Observatori de la Comunicació Científica (OCC) del Departament de Comunicació de la UPF, fet en col·laboració amb el Centre Cochrane Iberoamericà (CCIB). Aquesta avaluació mostra que els resultats de les investigacions disponibles tenen un grau de certesa molt baix i que, per tant, és incert o dubtós afirmar que el cafè sigui beneficiós per a la salut. Les anàlisis de Nutrimedia, que avaluen la veracitat de missatges d’alimentació i salut, s’estableixen cinc graus de certesa: cert, probablement cert, probablement fals, fals i incert.

Per dur a terme aquesta avaluació, s’han analitzat els resultats dels principals estudis que han cercat els efectes del cafè en la salut de la població general, incloent adults, dones embarassades, nens i adolescents. Aquests estudis indiquen que consumir tres o quatre tasses diàries, en comparació amb no prendre res de cafè, produeix un efecte mínim en la reducció del risc de mort i de malaltia cardiovascular; així mateix, els resultats de les investigacions mostren que un elevat consum de cafè, en comparació amb un baix consum, té un efecte mínim en la reducció del risc de patir un càncer.

No obstant això, aquests resultats es qualifiquen com incerts o dubtosos perquè el seu grau de certesa és molt baix. Això és així, en primer lloc, perquè la majoria dels estudis realitzats són observacionals, i aquests estudis tenen en general una certesa baixa. A més, aquests estudis presenten altres limitacions derivades del rigor en la seva execució i de la disparitat i poca precisió dels seus resultats. Per aclarir si realment el cafè té algun benefici -o algun perjudici- caldria realitzar assajos clínics de qualitat.

Es calcula que el consum mitjà de cafeïna per persona és de 165 mg al dia, dels quals més del 60% s’associa amb el consum de cafè. Altres begudes o aliments com el te, la xocolata o les begudes de cola són també fonts de cafeïna, encara que el seu contingut és variable. El contingut de cafeïna varia també en funció del tipus de cafè i la forma d’elaboració. Per exemple, es calcula que una tassa de cafè instantani conté 100 mg de cafeïna, mentre que una tassa de cafè filtrat conté 140 mg; una tassa de te conté 75 mg de teïna (cafeïna i teïna són la mateixa molècula amb nom diferent, segons on es trobi); una beguda de cola pot contenir fins a 40 mg de cafeïna; una barreta de xocolata negra pot contenir fins a 50 mg, mentre que la xocolata amb llet la meitat.

Els límits de seguretat en el consum de cafeïna s’estableixen en una ingesta de 400 mg al dia per a adults sans, segons les guies mèdiques. Els nens i adolescents no haurien de sobrepassar els 2,5 mg per quilo de pes (nens de 4 a 6 anys, un màxim de 45 mg al dia; nens de 7 a 9 anys, un màxim de 62,5 mg al dia, i nens de 10 a 12 anys, no més de 85 mg al dia), encara que es necessiten més estudis per veure quins efectes té el consum de cafeïna a llarg termini. En les dones embarassades, en època de lactància o que estan buscant un embaràs, els límits recomanats varien entre 200 i 300 mg al dia, per la possible relació entre consum de cafeïna i baix pes en néixer.

Per accedir a l’informe tècnic: https://tinyurl.com/y8cwemvw

Sobre Nutrimedia (www.upf.edu/web/nutrimedia)

Nutrimedia avalua el grau de confiança científica que mereixen alguns missatges sobre alimentació i salut (notícies, anuncis, mites i preguntes del públic). Els resultats de les avaluacions, que es publiquen al web del projecte, pretenen oferir dades i criteris científics per ajudar els ciutadans a prendre decisions informades sobre alimentació i salut. Nutrimedia és un projecte de l’Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra (OCC-UPF) en col·laboració del Centre Cochrane Iberoamèrica (CCIB). L’OCC-UPF és un centre especial de recerca per a l’estudi de la transmissió de coneixements científics i tecnològics a la societat, i l’anàlisi de la relació entre ciència, mitjans de comunicació i societat. El CCIB és un dels 14 centres internacionals de la Col·laboració Cochrane, una organització internacional que amb les seves revisions sistemàtiques de les millors dades de la investigació ha contribuït a transformar en els darrers 20 anys la manera en què es prenen les decisions sobre les intervencions de salut.

Switch to mobile version