Autor Societat
14 Febrer 2018 a 15:00

III Congrés del Tercer Sector Ambiental de Catalunya

Reuneix un centenar d’entitats el proper divendres

III sector ambiental Catalunya

Més d’un centenar d’entitats del tercer sector ambiental de Catalunya (TSAcat) participaran enguany en el III Congrés TSAcat el proper divendres 16 de febrer al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, obrirà la jornada inaugural del congrés, que servirà  de punt de trobada per a les organitzacions i entitats d’aquest sector a Catalunya.
L’objectiu és establir sinèrgies i aliances, i promoure la col·laboració entre entitats ambientals del territori posant l’accent en els reptes ambientals a mitjà i llarg termini.
A més d’abordar el rol i el paper de les entitats socials i ambientals en la implementació de les polítiques ambientals del país, la trobada servirà per debatre els reptes ambientals per als propers anys per àmbits temàtics, i què es pot fer per a donar-hi resposta. El canvi climàtic i la problemàtica de la qualitat de l’aire, les lleis de territori, de biodiversitat i d’espais agraris, qüestions sobre l’educació i voluntariat ambiental, la sobirania energètica o la municipalització del recurs de l’aigua són alguns dels temes d’actualitat que s’abordaran al voltant de sis taules de debat simultànies, conduïdes per entitats expertes en la temàtica: la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), Eco-unión, Plataforma per la Qualitat de l’Aire, Associació de Naturalistes de Girona (ANG), Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA), Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC), Plataforma ‘Aigua és Vida’, i Ecoserveis.
Així mateix, s’ha organitzat un espai de relació entre entitats, ‘Fem Xarxa’, per afavorir el coneixement dels participants i fomentar estratègies de col·laboració per a compartir recursos, cercar aliances i sinèrgies professionals, així com identificar propostes per reforçar el treball en xarxa a nivell de sector.
Des del 2012, i d’acord amb les directrius del Pla de Suport al Tercer Sector Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat, la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat col·labora amb l’Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya en l’organització d’aquest congrés, que se celebra cada tres anys (2012-2015-2018). L’objectiu és generar un espai on compartir eines i accions, i afavorir les relacions i aliances entre les entitats ambientals del territori, i promocionar l’intercanvi de coneixements i la innovació socioambiental.
 
El tercer sector ambiental a Catalunya
Segons dades de l’últim Baròmetre del Tercer Sector Ambiental de Catalunya, existeixen unes 220 organitzacions no governamentals i entitats privades sense finalitat de lucre centrades en l’àmbit de l’ecologia, la sostenibilitat ambiental i, en general, la protecció i la millora del medi ambient. Aquestes entitats compten amb prop de 25.000 socis, al voltant de 5.500 voluntaris, i representen un volum econòmic de 19,3 MEUR.
El TSAcat està format per les organitzacions de titularitat privada sense ànim de lucre amb personalitat jurídica i inscrites en un registre públic, la missió de les quals està vinculada a la protecció i millora ambiental i a la sostenibilitat. És un actor clau en la construcció d’una societat més sostenible, en ser molt actiu en la identificació i solució dels problemes ambientals. A més, és un element de cohesió i inclusió social en el territori que, especialment a través del voluntariat, propugna valors socials positius.
Switch to mobile version