Autor Sanitat
11 Febrer 2018 a 10:00

La grip a Catalunya continua el seu descens

Es manté en activitat moderada

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

La taxa d’incidència de síndromes gripals ha disminuït durant l’última setmana un 14,4% respecte a l’anterior, amb una incidència de 280,91 casos per 100.000 habitants. Això correspon encara a un nivell moderat d’intensitat respecte del llindar epidèmic establert per aquesta temporada, de 109,4 casos per 100.000 habitants. L’activitat gripal hauria arribat al seu pic la setmana del 15 al 21 de gener, continuant el descens d’activitat per aquesta temporada.
Durant la setmana del 29 de gener al 4 de febrer, els casos de grip han disminuït en tots els grups d’edat excepte en els adults menors de 65 anys, que es manté estable.
Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, del 29 de gener al 4 de febrer es van registrat 30 ingressos en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada (a principis d’octubre) un total de 838. A més, la gran majoria, el 64,5%, no estaven vacunats.
Aquestes són algunes de les dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2017-2018).
Activitat als centres sanitaris
Durant la setmana del 29 de gener al 4 de febrer, els professionals sanitaris dels hospitals han atès un total de 66.266 urgències, de les quals 7.706 han requerit ingrés hospitalari (11,6% del total). Respecte la setmana anterior, les urgències ateses als hospitals han disminuït un 5,35% i els ingressos hospitalaris s’han reduït un 5,62%. En comparació amb la mateixa setmana de l’any 2017, l’activitat urgent ha disminuït un 4,35% i el nombre d’ingressos s’ha reduït un 9,09%.
Del total de les urgències ateses als hospitals, el 78,52% són pacients adults (52.031), mentre que el 21,45% restant correspon a població pediàtrica (14.217). En relació amb la setmana anterior s’ha reduït un 0,7% la proporció de pacients pediàtrics.
Durant aquesta setmana els hospitals han atès un total de 25.207 visites de nivell de prioritat I, II i III, és a dir, de major gravetat, que representen un 38,04% del total de les urgències, un 3,62% menys que la setmana anterior.
Pel que fa als equips d’atenció primària, durant la setmana del 29 de gener al 4 de febrer s’han atès un total de 745.835 visites, un 1,1% menys que la setmana anterior. Del total de visites realitzades aquesta setmana, 720.199 s’han fet als centres d’atenció primària i 25.636 al domicili del pacient.
Per grups d’edat, el 17% de les visites han estat d’infants de fins a 15 anys; el 46% d’adults d’entre 15 i 65 anys i el 37% restant de persones majors de 65 anys. En comparació amb la mateixa setmana de l’any anterior, els equips d’atenció primària han fet un 1,8% més de visites.
Pel que fa als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) durant la setmana del 29 de gener al 4 de febrer han atès un total de 20.572 visites, un 8,65% menys que la setmana anterior.
 
Finalment, el 061 Catsalut Respon ha atès 34.805 casos aquesta setmana dels quals 2.367 han requerit l’atenció d’un metge a domicili. En relació a la setmana anterior suposa una disminució dels casos d’un 3,25% i una reducció de les visites domiciliàries d’un 3,51%.
Principals actuacions
Les millores previstes per aquest hivern s’emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) aprovat pel Departament de Salut el maig del 2017. Per respondre a aquest increment d’activitat estacional, els centres sanitaris ja han començat a activar els seus plans de contingència, previstos per donar resposta a la pressió assistencial de cada moment.
L’objectiu final d’aquests plans de contingència és que l’atenció continuada i urgent s’ajusti millor a les necessitats assistencials específiques de les persones de cada territori, per aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i garantint la millor qualitat possible. Els plans es concreten en la posada en marxa de llits de reforç per donar resposta a l’increment d’ingressos hospitalaris, en la millora de fluxos de pacients entre dispositius, en la flexibilització de les agendes amb major temps per atendre consultes urgents i en el reforç dels centres d’urgències de l’atenció primària entre d’altres.
Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.
Per a més informació es recomana trucar al 061 CatSalut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. I també al web de Canal Salut.
És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.
Switch to mobile version