Autor Economia
19 Febrer 2018 a 15:00

PIMEC valora les dades sobre l’IPC de gener de 2018

Tenint en compte les dades de l’INE

antonio cañete pimec amic

PIMEC destaca que a principi d’any segueix la moderació en el creixement dels preus. Se situen amb una variació del 0,9% a Catalunya i en el 0,6% a Espanya  , i continuen la tendència iniciada al novembre, d’alentiment en el seu creixement en relació a mesos anteriors. Sense la incidència dels productes energètics ni els aliments sense elaborar, la inflació subjacent es manté constant en una taxa de variació interanual de l’1,0% a Catalunya i del 0,8% a Espanya. Per aquests motius, PIMEC manté la seva lectura positiva del conjunt de dades de la inflació, ja que continua la dinàmica de creixement econòmic elevat i sostingut (al voltant del 3%) combinat amb inflació molt moderada.

Per sectors, a Catalunya, destaquen els creixements en termes interanuals del transport (2,5%), de la restauració (1,8%) i dels aliments i begudes no alcohòliques destaquen (1,8%). Contràriament, l’habitatge (-1,8%) a partir de les reduccions de preu  dels subministraments bàsics, i el lleure i cultura (-0,2%), són els sectors que contribueixen a la moderació general dels preus.

PIMEC destaca també que s’amplia de forma rellevant el diferencial negatiu de la taxa harmonitzada espanyola sobre la de la Unió Monetària, la qual cosa, de mantenir-se, comportarà guanys de la competitivitat respecte als països europeus. Així, l’augment de preus a Espanya se situa sis dècimes per sota la del conjunt de la Unió Monetària. Aquest fet és especialment rellevant atès que Espanya és un dels països amb creixement econòmic més elevat de la UE.

Finalment, també cal destacar que el diferencial del creixement dels preus entre Catalunya i Espanya torna a augmentar i se situa en tres dècimes.

Switch to mobile version