Autor Societat
28 febrer 2018 a 10:00

Protecció Civil passa el pla NEUCAT a emergència

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Per les nevades

Màquina llevaneu

Màquina llevaneu // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Protecció Civil informa que passa a fase d’emergència el pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT davant el front de nevades que està afectant la major part del territori i que l’afectarà durant les properes hores. En aquests moments neva a tot el territori excepte a les comarques de Tarragona on ha començat a ploure i les comarques de Girona on s’espera que el front de neu arribi més tard. S’espera que aquestes nevades continuïn afectant durant el dia d’acord a la predicció del Servei Meteorològic de Catalunya.
Actualment hi ha 2 carreteres tallades, en 13 cal cadenes i una vintena on hi ha glaç o neu a la via, informa el Servei Català de Trànsit.
Els serveis de transport públic pateixen algunes afectacions:
 • Ferrocarrils de la Generalitat operen amb normalitat excepte una incidència a la línia de l’Anoia a Capellades per problemes en una agulla
 • Renfe operen amb normalitat
 • Metro i busos de TMB: hi ha línies de bus afectades per presència de neu i gel:
o   -Sense servei (Línies 111, 118 i 128).
o   -Línies limitades: V3: Ronda de Dalt; 127: Mina de la Ciutat; 130: Can Caralleu; 119: Pl. de la Mitja Lluna; 185: Sant Genís
 • Els aeroports operen amb normalitat.
Es manté la restricció de circulació als camions de més de 7.500 kg. Durant la nit Creu Roja ha treballat en diversos punts on s’han aturat els camions, com el port de Barcelona o aparcaments a prop de les principals vies. Els ha repartit mantes i beguda.
                                                                                                                        
El telèfon d’emergències 112 ha rebut, fins a les 07.00 hores d’aquest matí, 1.760 trucades per incidents relacionats amb l’episodi de fred i neu. Per comarques, les trucades s’han fet des de Osona 205, Barcelonès 179, Vallès Occidental 162 i Baix Llobregat 135. Per municipis, les trucades s’han distribuït: Barcelona 157, Vic 71 i Lleida 70.
137 Ajuntaments de Catalunya han activat els seus plans municipals de Protecció Civil. Barcelona l’ha activat aquest matí en emergència.
A la carretera i durant la nevada cal circular per la dreta i evitar avançaments per deixar un carril lliure per les llevaneus. Aquests dies cal circular amb cadenes al portaequipatges en tot el territori. Cal evitar iniciar els desplaçaments un cop ha començat a nevar.
El dispositiu preventiu es coordina des del CECAT de Protecció Civil, amb efectius de Protecció Civil de la Generalitat, Servei Meteorològic de Catalunya, Servei Català de Trànsit, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, carreteres de la Generalitat i de l’Estat, SEM, Ferrocarrils de la Generalitat, RENFE, ADIF i Creu Roja. També es manté especial contacte amb els aeroports i amb Endesa per possibles incidències que hores d’ara no es registren.
Pel que fa al transport públic, a hores d’ara no es registren incidències a les línies de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (excepte la incidència a Capellades) ni de Rodalies Renfe ni de TMB a causa de les nevades .
MESURES PREVENTIVES:
 
 • El darrer Consell Assessor del Pla NEUCAT va determinar la restricció generalitzada de la mobilitat de camions de més de 7.500 kg a partir de les 16:00 hores d’ahir. Segueix vigent.
 • Protecció Civil, en coordinació amb el Departament d’Ensenyament van determinar suspendre amb caràcter preventiu el transport escolar d’avui de forma generalitzada. De la mateixa manera es prega a la ciutadania que no intenti realitzar aquest servei amb el seu vehicle privat, perquè el que pretén aquesta mesura és retirar de la circulació el màxim nombre de vehicles. Davant d’aquesta situació i amb la previsió de que molts alumnes no puguin anar a l’escola, els centres educatius no realitzaran avui la seva activitat lectiva amb normalitat.
 • D’altra banda, els centres de salut han activat un protocol de reprogramació de visites per les persones que no puguin desplaçar-s’hi avui. Les reprogramacions s’han de realitzar posant-se en contacte amb el centre de salut respectiu. El telèfon 061 CatSalut Respon del Departament de Salut s’ha reforçat per atendre les consultes de persones que es trobin malament i tinguin dubtes sobre si han d’anar a urgències
És important que els conductors es mantinguin informats de l’evolució de la situació viària a través del web d’incidències del Servei Català de Trànsit (http://cit.transit.gencat.cat/) o dels perfils de twitter @transit i @emergenciescat i que adoptin les precaucions que aquestes situacions requereixen.
El Servei Català de Trànsit informa que a les 7 del matí d’avui dimecres hi ha:
2 carreteres tallades per la neu a la  C462 a la Seu d’Urgell i la GIV5201.
Hi ha 13 carreteres on calen cadenes com ara la N-230 a Viella, l’A22 a Lleida, BV1081 Castellfollit de Boix , BV5114 de Campins al Montseny, C44 a Vandellòs i Hospitalet de l’Infant, LV4241 a Guixers, C37 a Manresa, N260 a Sort i també a Pont de Suert , N420 a Falset , T313 a Duesaigües, T733 a Ascó i la TV7333 a la Fatarella.
A 19 carreteres més cal circular amb precaució perquè hi ha neu a la via destacant la C16 a Berga, la C17 a  Ripoll, la C58 a Terrassa , la C17 a la Garriga , la N240 a les Borges Blanques ,  l’AP2 a Banyeres- Soses amb l’enllaç amb l’AP7, C37 a la Vall d’en Bas, BV1221 a Matedepera, Gi552 a Arbúcies, Gi550 a Santa Coloma de Farners, la T704 a Prades i la GIV5411 a Sant Hilari de Sacalm, C242 a Cornudella de Montsant i la C15 a Ponts, entre d’altres.
Alguns consells per a la conducció amb neu:
Es recomana avançar la mobilitat de retorn aquesta tarda i minimitzar la mobilitat demà al matí mentre es mantinguin les nevades i es puguin produir afectacions viàries.
És molt important tenir en compte la prevenció i la preparació dels vehicles per afrontar amb èxit aquestes situacions, i per això cal portar al vehicle l’equipament d’hivern:  rodes de contacte, cadenes, guants, roba d’abric, el dipòsit de benzina ple i el telèfon mòbil amb la bateria carregada.
En zones de muntanya on les baixes temperatures i les nevades són habituals en aquesta època de l’any, s’aconsella utilitzar els pneumàtics d’hivern, ja que proporcionen més adherència i una millor resposta de frenada.
Conducció amb neu:
 • Conduir amb suavitat
 • No frenar bruscament
 • Reduir la velocitat per facilitar l’adherència i evitar lliscaments
 • Augmentar la distància de seguretat
 • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles
 • No avançar si no és necessari
 • Portar les cadenes per si són necessàries
  • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d’aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
  • En arrencar el vehicle sobre neu pot ser que les rodes patinin i s’enfonsin. Per evitar-ho, posar-les en línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l’embragatge, mantenint una acceleració suau i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.
 • Si baixem del vehicle per posar cadenes, cal fer-ho amb seguretat: si és possible, fora de la calçada, i si es fa al voral, cal portar l’armilla reflectora posada i col·locar els triangles de senyalització

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×