Autor Articles i estudis
19 Febrer 2018 a 18:00

Sabries reconèixer si el teu gat es troba bé?

Animalmente gat malalt

Quan els gats es posen malalts o tenen problemes de comportament derivats d’estrès, nervis o algun dolor, normalment abans de donar-nos compte comencen a haver petits senyals o símptomes que si els coneixem, podem actuar ràpidament abans que el problema s’agreugi.

El pèl
Un pèl net i sense caspa és un bon símptoma de salut. El gat no necessita que el banyem, ja es banya ell només! És per això que quan el gat comença a descuidar la seva higiene personal, és perquè no es troba bé. Si té molta caspa per exemple, pot ser un símptoma d’estrès. Si apareixen calbes, o es llepa compulsivament unes zones concretes, es grata molt o se li cau molt el cabell, hauríem de portar-lo al veterinari per descartar problemes físics, i després demanar ajuda a un professional com Teràpia Felina per al problema d’ansietat. També passa moltes vegades que el nostre gat està molt net, excepte la zona del llom, on té el pèl gras i brut. Això pot ser normalment o bé perquè el nostre gat està tan gros que no pot girar-se fins a arribar a rentar-se aquesta zona, o que té algun dolor que li impedeix també fer aquest moviment. En viatges al veterinari o trasllats és normal que el gat perdi més pèl o tingui caspa, però això hauria de desaparèixer i tornar a la normalitat quan tornem a casa.

Les orelles
Les orelles del gat sempre estan netes, amb un to rosat a l’interior. Si apareixen taques negres dins les orelles o cera, es grata molt el coll, el cap i tota la zona del voltant de les orelles, o no té les orelles rectes sinó que les té caigudes (una o les dues), pot tenir algun problema d’infecció o àcars a les orelles, que necessitaria tractament i neteja. Les orelles del gat, sempre en moviment i netes!
D’altra banda, hi ha símptomes molt característics dels gats que són sords, com ara miolar constantment, dia i nit, siguis tu o no, és una mica exagerat que crida l’atenció, a més notes que es sobresalta si li toques per darrere sense que et vegi, li tremolen les orelles i no les dirigeix ​​a cap so concret, o arribes a casa i no surt a rebre’t, te’l trobes adormit al sofà i s’espanta quan li despertes. ‘El gat sempre està alerta i mai res li enxampa desprevingut! A no ser, és clar, que no senti bé.

Nas i ulls
Hi ha races de gats com ara els perses que solen tenir lleganyes que requereixen neteja, solen ser lleganyes negres i són normals en aquestes races. Les lleganyes que no són normals són blanques-groguenques o verds, si veiem que el nostre gat comença a tenir aquestes lleganyes, o a tenir els ulls plorosos o mocs, hem de portar-lo al veterinari ràpid. Així com si veiem que el tercer parpella està visible constantment encara que el gat estigui despert, és un signe de que alguna cosa no va bé. Tampoc és normal que un gat esternudi o tussi molt, pot ser símptoma d’alguna malaltia respiratòria.

Cua
La cua del gat és com si tingués vida pròpia, sempre en moviment, sempre viva. Si el nostre gat té la cua caiguda o no la mou mai, hauríem de revisar si es va fer mal per algun cop o en néixer. Els gats necessiten la cua per al seu propi equilibri i més és imprescindible en el seu llenguatge corporal.

Altres símptomes físics
El cos del gat està fet i preparat per caçar, córrer, saltar, fer moviments molt ràpids amb una tremenda agilitat. És per això que un gat sa ha de poder moure amb facilitat, saltar a taules, cadires, rascador, i poder baixar, a més sempre amb precisió. L’absència d’aquests moviments naturals, així com un estat somnolent constant, pot indicar-nos que el nostre gat no es troba bé o té algun dolor.

Problemas de comportamiento relacionados con enfermedades
Es muy común que los primeros síntomas de un gato con infección de orina o enfermedad renal, sean el orinar fuera de su bandeja, sobre todo en superficies horizontales blandas (camas, sofás, mantas, toallas, ropa, bolsos, zapatos, etc) o en el suelo, lavabos, ducha. Todo el mundo relaciona estos comportamientos poco higiénicos con marcaje pero la mayoría de las veces no es así, además el marcaje territorial o por estrés (demasiados gatos) es en superficies verticales (paredes, puertas). Si se descarta una posible infección o enfermedad renal, podemos estar hablando de marcaje por estrés (gatos esterilizados o no). En cualquier caso, nunca hay que regañar este comportamiento, pues es un síntoma de enfermedad o estrés, el gato tiene un problema y es la única manera de hacértelo saber, por favor no te enfades con él y hazle un análisis de orina

Otro síntoma de enfermedad, malestar o estrés es cuando hacen las defecaciones fuera de la bandeja (pero la orina sí la hacen en la bandeja). Depende del lugar donde lo hagan, puede darnos pistas sobre lo que puede ser, sobre todo si las heces están muy duras o demasiado blandas, a veces con sangre. Este problema puede ir desde un mal funcionamiento de su aparato digestivo, o una mala alimentación, estreñimiento, pero también no usar la bandeja para defecar puede ser por estrés, dolor en las patas traseras o pérdida de equilibrio (prefieren un suelo firme en vez de tierra para hacer sus necesidades), una bandeja demasiado pequeña, arena poco adecuada, algún problema de miedo, inseguridad o acoso de otro gato, etc.

Si nunca utiliza la bandeja para ninguna de las dos cosas, entonces podemos hablar de un sinfín de posibilidades, que habría que estudiar con un profesional como Terapia Felina.

Por último, hay ciertos tipos de comportamientos agresivos en el gato que están relacionados muchas veces con algún dolor en concreto, patología o problema neurológico. Nunca hay un “de repente”, siempre hay una causa, y los comportamientos de los gatos no cambian de un día para otro. Si tu gato es cariñoso y “de repente” un día se muestra muy agresivo, puede ser que se encuentre mal, y que muestre otro tipo de síntomas, o que antes de eso le haya ocurrido algo traumático. Los gatos son animales muy equilibrados, que al igual que nosotros, pueden sufrir cambios por muchísimas causas, y nosotros somos los únicos que podemos ayudarles a encontrarse bien.

En cualquier caso, recomendamos siempre que ante cualquier síntoma de este tipo u otros, lleves a tu gato al veterinario y contactes con un especialista en comportamiento felino como Terapia Felina. ¡Todo tiene solución! Lo normal es que tu gato se encuentre bien, que utilice su bandeja siempre, que no sea agresivo y que coma bien.

Un saludo animal

 www.animalmente.com
Fuente: http://animalmente.com/blog/%C2%BFsabr%C3%ADas-reconocer-si-tu-gato-se-encuentra-bien

Switch to mobile version