Autor Societat
5 Març 2018 a 10:00

Balanç d’una última setmana d’hivern climàtic

Amb fred, nevada general, pluja abundant i vent

El Servei Meteorològic de Catalunya

El Servei Meteorològic de Catalunya // Imatge del web Wikimedia Commons (Foto: Aimaras)

Coincidint amb el final de l’hivern climàtic (desembre, gener i febrer), la setmana del 26 de febrer al 2 de març han tingut lloc una successió d’episodis meteorològics molt destacats, provocats d’una banda per l’onada d’aire fred que ha afectat bona part del continent europeu i per l’altra per l’aproximació d’una profunda depressió atlàntica. Dilluns ja es va produir una primera nevada abundant, dimarts un dia molt fred i amb nevades dèbils fins al nivell del mar, dimecres la nevada més general dels últims 8 anys, dijous un episodi de pluja abundant al Pirineu amb neu a cotes altes i un gran temporal marítim al litoral i, finalment, divendres a la matinada una forta ventada a diversos sectors del país.

Nevada abundant a la Catalunya Central dilluns a la nit
Al llarg de la tarda i vespre del dilluns 26 de febrer i fins a primeres hores de la matinada del dia 27 va nevar a diverses comarques de la meitat nord, amb especial intensitat a la Garrotxa, Osona i Berguedà. La precipitació s’anava generant al Prepirineu (primer entre el Ripollès i la Garrotxa, després entre Osona i el Berguedà i més tard també entre el Solsonès i l’Alt Urgell) i es desplaçava de nord-oest a sud-est, però arribant ja molt dèbil al litoral. Es van arribar a superar els 20 cm de neu a diversos sectors del Baix Berguedà, el Lluçanès i la plana de Vic, on va ser la nevada més important des del 8 de març de 2010. La nevada va ser intensa, ja que en alguns casos aquests 20 cm es van acumular en només 4 o 5 hores. La cota de neu va baixar ràpidament des dels 600-800 m fins a nivell del mar en alguns sectors del Maresme, on no va arribar a agafar.

 
Dèbils nevades i fred molt intens dimarts
A partir de mig matí o migdia de dimarts van reaparèixer algunes nevades al sud del país, que amb el pas de les hores van anar progressant cap al nord. Pels volts de migdia es va veure a nevar a diversos sectors del litoral i prelitoral, inclosa l’àrea metropolitana de Barcelona i el mateix centre de la ciutat, però la neu no va arribar a agafar. Només va emblanquinar lleugerament alguns sectors de la serralada litoral o prelitoral, sobretot al sud, amb gruixos que amb prou feina van arribar a 2 o 3 cm.
Va ser un dia molt fred, amb glaçades a gairebé tot el país, llevat d’alguns trams del litoral Central i Sud. En alguns sectors del país feia prop de 6 anys que la temperatura mínima no era tan baixa. Per exemple, al Pirineu, Sant Pau de Segúries va mesurar -11,0 ºC de mínima, la més baixa des dels -12,5 ºC del 12/02/2012. I al litoral, l’estació automàtica de l’Observatori Fabra de Barcelona va mesurar -2,4 ºC de mínima i també cal retrocedir fins a l’onada de fred del febrer de 2012 per trobar un valor inferior (-3,4 ºC el 12/02/2012, amb un valor de -4,7 ºC el 03/02/2012). D’altra banda, Bonaigua (2.266 m, Pallars Sobirà), va mesurar la temperatura més baixa de l’hivern, amb -19,4 ºC.
A banda de la temperatura mínima, cal destacar especialment la diürna, ja que l’abundant nuvolositat va mantenir l’ambient molt fred al litoral i prelitoral, especialment al centre i sud, amb màximes inferiors als 5 ºC.  En canvi, a l’interior de la meitat nord va fer un migdia assolellat, cosa que va permetre que la temperatura fos més alta.

La nevada més extensa des del 8 de març de 2010
Dimarts al vespre va començar a nevar de manera molt dèbil a diversos sectors del país, amb gruixos molt poc importants. No va ser fins a la matinada del dimecres 28 quan va començar a nevar amb més força, primer a les comarques de ponent i avançant de sud-oest a nord-est. A primera hora del matí nevava a qualsevol cota del centre i nord del país, mentre que a l’extrem sud la cota ja havia anat pujant durant la nit. En general la neu no va agafar arran de mar, amb l’excepció d’algunes platges del Baix Empordà, on la nevada va arribar al llarg del matí.
A partir de mig matí, la massa d’aire més càlid que progressava pel sud va fer que la cota de neu comencés a pujar ràpidament. En un primer moment la neu es va anar convertint en aiguaneu i pluja a les comarques interiors del sud del país i ja cap al migdia a la resta del prelitoral, a la Catalunya Central i a Ponent, malgrat que la temperatura es mantenia ben baixa a les fondalades, poc per sobre dels 0 ºC. Durant la tarda la cota de neu va anar pujant dels 1.000 m cap als 1.500 m, amb l’excepció d’algunes valls del Prepirineu i del vessant sud del Pirineu on la neu va continuar caient per sobre dels 600 o 700 m fins a la nit. Va ser el cas de la Seu d’Urgell (Alt Urgell) o Bagà (Berguedà).
La nevada del dimecres 28 va deixar gruixos inferiors als 5 cm al litoral, entre 5 i 10 cm a diversos sectors del prelitoral i del pla de Lleida, més de 10 cm a bona part de l’interior i més de 20 cm a gran part del Prepirineu, especialment del més occidental (Pallars Jussà, nord de la Noguera, sud de l’Alt Urgell, Solsonès i Alt Berguedà). Va ser la nevada més extensa a Catalunya des del 8 de març de 2010, i també la més abundant des d’aleshores al litoral, prelitoral, ponent i diversos sectors de l’interior i del Prepirineu.
Acumulacions molt abundants de precipitació
Cal destacar les importants acumulacions de precipitació d’alguns sectors del Pirineu i Prepirineu occidental, on dimecres es van recollir més de 50 mm. Concretament, dues estacions de la XEMA amb més de 22 anys de dades no havien registrat cap dia de febrer amb una precipitació tan abundant.
És el cas del Pont de Suert (Alta Ribagorça), que dimecres va recollir 59,2 mm entre pluja i neu, superant clarament el que fins ara era el dia més plujós en un mes de febrer: 35,2 mm el 26 de febrer de 2003. Entre dimecres i dijous va recollir 94 mm.
Pel que fa a Vilanova de Meià (Noguera), dimecres va mesurar 58,2 mm entre pluja i neu, superant els 55,8 mm del passat 5 de febrer d’enguany, dia més plujós de la sèrie en un mes de febrer. Entre dimecres i dijous va acumular 87 mm.
Estacions d’alta muntanya de l’Alta Ribagorça i del Pallars Sobirà han arribat a recollir més de 100 mm de precipitació en forma de neu al llarg de l’episodi. És el cas de Boí (2.535 m) i Espot (2.519 m), amb més de 60 cm de neu nova.
Important temporal marítim al llarg de dijous
Al llarg del dijous 1 de març, una profunda depressió situada al Cantàbric va impulsar vent de component sud a Catalunya, essent del sud-est a la meitat nord del litoral i implicant un fort temporal marítim que va provocar importants danys. Al llarg de la jornada l’estat de la mar es va anar alterant a la Costa Brava i Costa Central, amb onades de fins a 6 metres d’altura (mar brava) al nord del Cap de Creus, entorn els 3 a 5 metres al sud de la Costa Brava i entre 2,5 i 3 metres a la Costa Central nord. A continuació es detallen les altures de les onades observades pels col·laboradors de la XOM:
–          Llançà (Alt Empordà) 6 metres
–          L’escala (Alt Empordà) 5 metres
–          l’Estartit (Baix Empordà) 5 metres
–          Blanes (Selva) 3 metres
–          Cabrera de Mar (Maresme) 3 metres
–          Premià de Mar (Maresme) 2,5 metres
–          Badalona (Barcelonès) 3 metres
 
Forta ventada la matinada de divendres
La nit de dijous a divendres, el pas d’una profunda depressió pel Cantàbric ha provocat ratxes fortes de vent de component oest a Catalunya. La borrasca tenia una pressió atmosfèrica de poc més de 970 hPa al seu centre, mentre que a la pressió mesurada a Catalunya ha arribat a baixar per sota de 990 hPa. Concretament, entre estacions situades a nivell del mar, el valor més baix s’ha registrat a Sant Pere Pescador (Alt Empordà), amb 984,5 hPa a les 03.07 h. Feia 5 anys que no s’assolia una pressió tan baixa, des del 19 de gener de 2013 (979,6 hPa).
El vent s’ha deixat notar arreu del país, però la ventada més forta s’ha produït a diversos sectors del litoral i sobretot del prelitoral, a banda de zones altes de l’interior i del Pirineu, amb algunes ratxes superiors als 90 km/h. Cal destacar molt especialment els 162,0 km/h de les 05.25 h a l’estació del Puig Sesolles (1.668 m, el Vallès Oriental), situada a la zona culminant del Montseny. És la ratxa més forta en els seus 7 anys de dades, superant els 160,6 km/h del 09/02/2016.

Amb 104,5 km/h a 03.55 h, l’estació d’Anglès (la Selva) també ha registrat la ratxa màxima més forta de la seva sèrie de gairebé 17 anys de dades, que fins ara era de 102,6 km/h (21/01/2003).
Switch to mobile version