Autor Món animal
5 març 2018 a 18:00

La processionària de pi un perill per als nostres gossos

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

procesionaria animalmente

Ull amb aquestes erugues verinoses trucades Processionària del pi i els nostres millors amics peluts! Ja que estan baixant dels pins i són bastant perilloses, poden arribar a ser mortals per a ells. Sol ser fins a l’abril. En cas de contacte amb elles és aconsellable aplicar aigua temperada i no fregar ja que es trencarien els pèls clavats i s’alliberarien més toxines. Seguidament acudir al veterinari. Evitar el contacte amb elles ja que també són perjudicials per a nosaltres.

Quan va acabant el fred i s’acosta la primavera és el moment en què cal estar atents perquè els nostres gossos no s’acostin a aquestes erugues, són molt perilloses, molt, i també per als humans.

Cal anar amb compte entre febrer i abril.

A causa del canvi climàtic cada vegada hi ha més i, a més, el seu radi d’acció s’està acostant a les àrees urbanes

Per això mateix encara que òbviament on solen estar és en les pinedes també ens podem topar amb elles en jardins i parcs públics en gairebé totes les ciutats, tant de la Península com de Balears.

Per què es diuen processionàries? Com reconèixer-les?

Després alimentar-se durant uns 30 dies les erugues baixen a terra des dels seus nius en característiques files índies (d’aquí el seu nom comú de “processionàries”). Es desconeix la causa però està comprovat que és sempre una femella la que guia la processó.

Són extremadament verinoses: produeixen urticàries i al·lèrgies en persones i en animals.

El risc està al tocar-les o al apropar-se molt a elles, els seus pèls urticants són com dards enverinats i té centenars de milers: quan se senten amenaçades els deixen anar. Per això no cal haver-los tocat per veure afectat.
Si el teu gos ensuma o, pitjor, llepa a una d’aquestes erugues has portar immediatament al veterinari.

Estarà tractant de gratar la boca perquè li farà mal. Els símptomes visibles són la inflamació de llavis, boca i fins i tot del cap.

Què fer en cas de picada?

Pots rentar-li la boca amb aigua tèbia però el més important és anar ràpidament al veterinari perquè puguin donar al teu gos un tractament amb corticoides d’acció ràpida.
El resultat pot ser des de la necrosi de part de la llengua a la mort: si la infecció arriba a la laringe pot morir-se per asfíxia.

Animalmente US ALERTA !!

Salutacions animals.
Fermin Home
Educador i Aux.Tècnic Veterinari

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×