Autor Món animal
12 març 2018 a 18:00

Les orenetes

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

orenetes falciots

És una de les aus més conegudes i apreciades. Símbol del pas del temps i inspiració de poetes i enamorats durant generacions. A més, és un bon indicador de la qualitat ambiental i del respecte dels humans per la natura.

CURIOSITATS DE LA ORENETA

• Sabeu que l’oreneta vulgar és una de les aus migratòries més conegudes del món?.
• Una oreneta s’alimenta només d’insectes. Els insectes constitueixen el 99,8% de la dieta de l’oreneta. Una sola oreneta pot consumir 60 insectes per hora o la barbaritat de “850 per dia”. (Aliat importantíssim per al control de les poblacions del mosquit tigre)
• Les orenetes comuns tenen un admirable sentit de l’orientació i recorden els llocs d’una manera sorprenent, sent capaços de trobar els seus nius de l’any anterior.
• Una oreneta prefereix passar més temps a l’aire que qualsevol altra au.
• Les orenetes són monògames. Només tenen un parella
“TENIR UN NIU D’ORENETES PORTA SORT !!!”.

És una espècie que tradicionalment es considera que porta bona sort a la casa on s’estableix. No obstant això, moltes persones encara trenquen els seus nius per evitar els seus excrements, que no són més que les pells seques (cutícules) dels insectes que s’han menjat. Per mitigar el “problema” es pot posar una lleixa de fusta al sota de cada niu. En aquesta lleixa es van apilant els excrements i s’evita així que caiguin sobre tendals, balcons o altres béns materials (taules i cadires de terrasses, etc).

Trencar nius està penalitzat per llei:

El Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals, inclou a totes aquestes espècies com a protegides. L’oreneta comuna, l’avió comú, el falciot negre, el ballester i la gralla es troben en la categoria D i, per tant, la seva valoració econòmica en cas de delicte sobre la fauna és de 100 € / exemplar.

Salutacions animals.
Fermin Home
Educador i Aux.Tècnic Veterinari
www.animalmente.com

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×