Autor Món animal
26 març 2018 a 18:00

Passejar amb gossos, Trucs i claus per a un passeig de qualitat

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

animalmente passeig

A Animalmente també considerem que uns dels els moments que més influeixen en la conducta general dels gossos és el moment del passeig. És essencial que sigui de qualitat per poder ensinistrar o educar correctament als nostres gossos. Aquesta és la primera part d’una sèrie de consells relacionats amb el passeig caní.

Si el meu gos té espai a casa on poder córrer i fer les seves necessitats és imprescindible passejar amb ell diàriament? Molts propietaris creuen que la resposta és no, però com explicarem a continuació, veureu que passejar diàriament és totalment necessari per a qualsevol gos. Al llarg de tres articles, tractarem d’explicar la importància del passeig, a més de com aconseguir un passeig de qualitat.
Hi ha gossos que no passegen mai, per exemple, molts dels gossos que viuen en xalets o cases amb terreny. També alguns gossos de raça petita, que viuen en pisos i els han ensenyat a utilitzar un diari o xopador per fer les seves necessitats.
Molts amos creuen que si el gos té espai per córrer, és suficient. Però hi ha dos factors, entre altres, que fan que passejar sigui una activitat necessària, en la rutina diària de qualsevol gos, per al seu benestar físic i emocional.

+ El primer factor és la interacció social. Els gossos necessiten relacionar-se amb altres éssers vius, especialment amb els de la seva mateixa espècie. Això s’entén fàcilment, ja que passa exactament igual en l’ésser humà: som animals socials i per tant necessitem interactuar amb gent (amics, família, companys de treball, fins i tot amb desconeguts) per mantenir un equilibri emocional. Podem ser tímids o molt extravertits, però tots necessitem relacionar-nos amb altres persones. Els gossos són socials, igual que l’ésser humà, de manera que les han d’relacionar-se amb gossos i altres espècies animals.
– Interacció amb altres gossos: Fins i tot encara que tinguem més d’un en casa, és important que es relacionin amb diferents gossos. D’altra banda, encara que el nostre gos tingui molt contacte social amb persones, aquestes no poden substituir a la seva pròpia espècie.
Si el gos mostra problemes de conducta en la seva relació amb altres gossos, es recomana trucar a un especialista per tractar-lo. L’especialista (ensinistrador caní o etòleg) donarà les pautes necessàries per a la modificació de conducta, i millorarem així la qualitat de vida del nostre animal.
– Interacció amb el propietari: Passejar amb gossos és la millor manera de reforçar el vincle amb el seu propietari. Podem aprofitar aquest moment per jugar, ensenyar obediència o simplement gaudir de la companyia mútua.
– Interacció amb altres persones i espècies animals: Persones que saluden al nostre gos, coloms, gats … el carrer està plena de diferents i atractius entreteniments!

+ El segon factor a tenir en compte és l’olfacte: poder ensumar i buscar noves olors és per a tots els gossos una necessitat de conducta, tan important com el contacte social. L’olfacte dels gossos és tan agut i sensible que, als humans, ens costa fer-nos idea de fins a quin punt perceben coses que no podem ni imaginar.
Si el gos mai surt del jardí, terreny o pis, com les olors que hi ha allà no varien, arribarà un moment en què no tindran res de nou que ensumar. Per tant, necessita sortir al carrer per cobrir aquesta necessitat.

animalmente olfateig

A més, hem de deixar que el nostre gos olfactegi tot el que vulgui, especialment les deposicions d’altres gossos. Al llarg de la meva experiència laboral, he trobat molts propietaris als quals els disgusta que el seu gos s’apropi a un pipi, per por de que s’embruti. En aquests casos, el que recomanem és netejar-li el musell en arribar a casa. Que nosaltres considerem això una conducta poc higiènica, no és motiu per no permetre al nostre gos, ser gos.
A més d’aquests dos factors, hi ha altres motius pels quals els gossos, independentment de la seva mida i de l’entorn en què visqui, ha de passejar diàriament. Els gossos, si porten tot el dia tancats a casa, necessiten entretenir-se. Imagineu que viviu en una casa enorme, amb un jardí preciós. La major part del dia la passeu sols. No hi ha internet, telèfon ni televisió. Quant de temps aguantaríeu sense sortir? En canvi, pretenem que els gossos estiguin al jardí, amb una pilota i un mossegador per entretenir-se, i que així passin dia rere dia. Després ens estranyarà que facin destrosses, que bordi a la tanca com boig, o altres conductes típiques de gossos amb falta d’estimulació mental.

Per tant, ja tenim clara la importància que té passejar amb gossos, i com ajuda a l’hora de prevenir i tractar qualsevol problema de conducta. En propers articles, parlarem de com aconseguir que l’activitat de passejar amb gossos sigui agradable, tant per al gos com per a l’amo.

Una salutació animal
www.animalmente.com
Font: http://animalmente.com/blog/pasear-con-perrostrucos-y-claves-para-un-paseo-de-calidad

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×