Autor Societat
4 Abril 2018 a 15:00

Campanya preventiva de controls de transport escolar i de viatgers

La coordina el SCT

autobus. Foto Joan Murcia

autobus. Foto Joan Murcia

El Servei Català de Trànsit (SCT) coordina amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals una campanya preventiva de controls intensius de transport escolar i també de viatgers aquesta setmana, des d’avui dimecres 4 i fins diumenge 8 d’abril, tant en zona interurbana com en zona urbana.
Els agents vetllaran per garantir la seguretat en aquest tipus de transports controlant-ne sobretot les condicions administratives, del servei i dels vehicles. En concret, vigilaran si disposen d’una autorització administrativa específica per realitzar el transport; l’ús dels sistemes de seguretat passiva, com el cinturó de seguretat o els sistemes de retenció infantil; l’incompliment de les parades o itineraris fixats; si es viatja amb un acompanyant de transport escolar o cap a centres d’educació especial; i si es reserva les places pròximes a les portes de servei a persones de mobilitat reduïda.
Així mateix, i quant a les condicions dels vehicles, es denunciaran aspectes com realitzar un servei amb un vehicle de més antiguitat de la màxima permesa, l’incompliment de les prescripcions tècniques sobre l’accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda, l’incompliment de l’obligació de subscriure les assegurances preceptives, disposar d’una fitxa tècnica sense segell de transport escolar; disposar d’una fitxa tècnica sense revisió tècnica ordinària vigent; o bé no disposar del rètol indicatiu de transport escolar.
Aquesta acció és la cinquena campanya preventiva i integral que es fa aquest 2018, després de les ja realitzades de seguretat passiva, drogoalcoholèmia,  camions i furgonetes, i distraccions i respecte pels semàfors. En total, enguany es faran un total de disset campanyes preventives que incidiran en els principals factors de sinistralitat. L’any passat, es van dur a terme dues campanyes per garantir un transport escolar i de viatgers segur, als mesos de maig i novembre, i es van imposar un total de 216 denúncies.
 
Informació a l’usuari i accions complementàries
Al llarg d’aquesta setmana s’informarà i alertarà els conductors de la xarxa viària d’aquesta campanya policial a través dels panells de missatgeria variable ubicats a les carreteres catalanes amb els missatges CONTROLS TRANSPORT ESCOLAR i CONTROLS TRANSPORT VIATGERS. Així mateix es recordarà a través dels mateixos panells de la necessitat d’utilitzar els sistemes de seguretat passiva, com el cinturó de seguretat: CORDA’T SEMPRE EL CINTURÓ i EL CINTURÓ ET SALVA LA VIDA.
 
Paral·lelament, l’organisme recupera al llarg d’aquesta setmana a les xarxes socials el material audiovisual que porta per lema “A l’autocar, també”. A través d’aquest vídeo, i amb els infants com a prescriptors, es vol continuar sensibilitzant el conjunt de la ciutadania de la necessitat de cordar-se el cinturó de seguretat en tots els vehicles, també en els autocars i autobusos.
 
El cinturó, obligatori i sempre ben cordat 
 
El Servei Català de Trànsit recorda que estan obligats a portar el cinturó de seguretat el conductor i els ocupants dels vehicles, degudament cordats, tant per circular per les vies urbanes com interurbanes. No utilitzar adequadament el cinturó és una infracció greu, que comporta una multa de 200 euros, però no suposa una pèrdua de punts. Només es detreuen punts, un total de 3, si l’infractor és el conductor.
També cal esmentar que no tenir instal·lats en el vehicle els cinturons de seguretat és una infracció molt greu, que comporta una sanció de 500 euros.
Una mesura d’autoprotecció que salva vides
 
Utilitzar aquest sistema de seguretat passiva com a mesura d’autoprotecció garanteix una mobilitat amb menys riscos:
·         En un accident, l’ús del cinturó redueix el risc de morir un 75%. El seu ús combinat amb el coixí de seguretat, si el vehicle en porta, redueix el risc de morir un 80%.
·         En cas de bolcada o gir brusc, l’ús del cinturó és fonamental. No portar-lo ben cordat multiplica per 25 el risc de patir lesions greus o mortals.

 

Switch to mobile version