Autor Política
29 abril 2018 a 10:00

El ple de la Diputació de dijous passat exigeix l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Aprovada amb els vots de PDeCAT, ERC_AM i CUP-PA

 

Ple DIBA

El ple de la Diputació, celebrat aquest dijous passat al migdia, va aprovar una moció per «exigir la posada en llibertat immediata de tots els presos polítics», «el retorn de tots els consellers i polítics catalans exiliats», i donar «suport incondicional als alcaldes i alcaldesses d’aquest país investigats per la fiscalia només per expressar la voluntat de posar urnes perquè la ciutadania exerceixi la democràcia».

Durant el debat de la moció, la presidenta Mercè Conesa va assegurar que «amb aquesta moció, la Diputació de Barcelona dona suport als presos polítics i als exiliats, i demanem que s’aturi la repressió d’una vegada».

El text, presentat pel PDeCAT, ERC-AM i CUP-PA, ha comptat amb l’abstenció d’Entesa i, els vots en contra de PSC-CP, C’s i PP, també demana «la garantia del respecte absolut als seus drets polítics, ciutadans i humans sense veure’s sotmesos a cap judici pel seu lliure exercici polític».

Amb l’aprovació de la moció es va acordar «declarar la vulneració de les llibertats de les persones, recollides i protegides en tots els tractats internacionals i manifestar la persecució de la lliure expressió, de la vulneració dels drets polítics i humans i del dret a decidir dels ciutadans per part d’un estat que jutja les idees i empresona de forma il·legal». A més, també es denuncia «l’evident manca de separació de poders a l’estat espanyol, així com la manipulació i coacció dels mitjans de comunicació per part de l’estat».

El text aprovat pel ple demana «a les institucions europees que no continuïn emparant accions pròpies d’una dictadura i apel·lar a la justícia internacional perquè intercedeixi de manera immediata i garanteixi el respecte als drets dels ciutadans catalans»; i, d’altra banda que el teixit associatiu «defensi els drets fonamentals, civils, polítics, la llibertat, la democràcia i els nostres legítims representants escollits democràticament del Parlament de Catalunya».

Finalment, el ple de la Diputació també dona «suport a la crida d’unitat» impulsada pel president del Parlament, Roger Torrent, i a la plataforma “Espai Democràcia i Convivència”.

Mocions aprovades

El ple de la corporació va aprovar una moció que té per objectiu demanar  al Govern de l’Estat que enforteixi i capaciti «els governs locals en l’exercici de les polítiques públiques d’igualtat i violència de gènere», en el marc del Pacte d’Estat contra la violència masclista. A més es demana al Govern de l’Estat «complir els seus acords i, per tant, que en els pressupostos generals de l’Estat» es destini «un increment anual de 20 milions d’euros als ajuntaments i 100 milions d’euros a les comunitats autònomes». La moció ha estat presentada pel PSC-CP i també ha tingut els vots a favor del PDeCAT, ERC-AM i Entesa; l’abstenció de C’s, PP i CUP-PA.

Durant el ple també s’ha mostrat el seu suport i solidaritat a l’ONG Proactiva Open Arms «per la magnífica tasca que fa salvant vides de persones que cerquen refugi i protecció internacional». El text, presentat per Entesa i amb el suport de la resta de partits polítics excepte el PP, que s’ha abstingut, també rebutja les acusacions aquesta entitat i exigeix «la retirada dels càrrecs contra els treballadors i treballadors» de l’ONG.

L’altra moció aprovada durant la sessió d’aquest dijous ha estat en defensa del dret a morir dignament. Abans d’iniciar el debat, la presidenta Mercè Conesa ha donat la benvinguda a la presidenta i resta de membres de l’associació en defensa pel Dret a Morir Dignament, presents al ple. El text ha estat presentat per Entesa i ha tingut els vots a favor de la resta de partits polítics, excepte el PP que s’ha abstingut, i demana a la corporació oferir recursos formatius als treballadors dels governs locals «sobre els drets de la ciutadania al final de la vida i el benefici de fer el Document de Voluntats Anticipades», així com impulsar «xerrades informatives i activitats a centres assistencials, educatius i culturals, campanyes en els mitjans de comunicació locals i edició de pamflets o tríptics».

Cicle Sostenible dels Aliments

El ple de la corporació ha aprovat per unanimitat l’adhesió a la Declaració de Castellar del Vallès ‘Per un cicle sostenible dels aliments. Del Malbaratament a l’Aprofitament’.

Amb l’adhesió s’acorda dissenyar les polítiques públiques vinculades al cicle dels aliments, prioritzar l’economia circular i el consum responsable i local com a primera fase del cicle dels aliments, promoure accions informatives i de sensibilització; així com impulsar els horts municipals ambientals i socials i, fomentar les mesures reguladores i fiscals que estiguin a l’abast, entre d’altres.

Acords de ple

La sessió d’aquest dijous ha donat llum verda a una modificació de crèdit i al Pla econòmic i financer per a l’exercici 2018-2019 del sector públic de la Diputació.

El ple de la Diputació també ha acceptat la modificació de la delegació de funcions de gestió a l’ORGT dels ajuntaments d’Avinyó, de Monistrol de Calders, de Parets del Vallès, de Pineda de Mar, de Sant Fruitós de Bages, de Sant Joan de Vilatorrada, de Sant Sadurní d’Anoia, de Sant Salvador de Guardiola, de Cerdanyola del Vallès i d’Olesa de Montserrat.

Finalment, la Diputació no ha aprovat la moció presentada pel PSC-CP per a la recuperació de les activitats gratuïtes als casals de la gent gran. La moció ha tingut els vots a favor del PSC-CP, Entesa, C’s, PP i CUP-PA i, els vot en contra del PDeCAT i ERC-AM.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×