Autor Societat
21 abril 2018 a 10:00

No hi ha cap perfil psicopatològic específic que justifiqui la violència masclista

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Segons un estudi de metgesses forenses de Justícia

justicia violencia masclista

Segons l’estudi Violència masclista i malaltia mental, repercussió en el tractament penal i la seva execució, realitzat per les doctores forenses Aina Estarellas i  Belén Gallo de l’IMLCFC, i la doctora Ana Milena, psicòloga i epidemiòloga, presentat avui al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) no existeix un perfil psicopatològic específic en els agressors de violència de gènere.  L’estudi no ha trobat una associació entre la presència d’una malaltia mental i el tipus de delicte.
 
La investigació plantejava inicialment la definició de perfils psicopatològics de persones denunciades per delictes de violència masclista i, amb aquest objectiu, ha analitzat la relació d’aquest perfil amb el tractament penal i la seva execució durant el període 2008-2015 en el partits judicials de Tarragona, El Vendrell i Valls.  Així, es va dissenyar un programa per avaluar retrospectivament els expedients judicials i les valoracions medicoforenses de 187 homes denunciats per delictes de violència masclista.
Malgrat la inexistència d’un perfil específic d’aquest tipus d’agressor, els diagnòstics més freqüents de la població analitzada han estat, en primer lloc, el consum de drogues, amb un 32,5 %; seguit dels trastorns derivats del consum d’alcohol, amb un 30 %,  i els trastorns de l’estat de l’ànim, amb un 26 %. “En general solen ser persones que gestionen malament la ira, que tenen dificultats per expressar els seus sentiments i gestionar els conflictes” assegura la coautora i directora de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), la doctora Aina Estarellas.
Els metges forenses realitzen un informe pericial per ajudar els jutges i magistrats a decidir amb més seguretat el tractament penal dels agressors, les mesures de protecció a les víctimes i la prevenció de les conductes violentes.
L’estudi conclou que l’aplicació generalitzada dels informes de predicció de risc de violència de gènere aportarien més dades sobre símptomes i antecedents psicopatològics i, per tant, una millora en la valoració medicolegal i jurídica i en la presa de mesures cautelars, com ara la protecció de les víctimes o ordres d’allunyament, entre d’altres, per evitar nous delictes. Aquests informes només es van fer en un 6 %  dels casos de la mostra analitzada.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×