Autor Societat
30 maig 2018 a 18:00

Acte de cloenda del curs 2017-18 del Programa Viure i Conviure

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

71 parelles de joves i gent gran

Viure i conviure 2017-18//Foto: Departament Iniversitats i Recerca

Viure i conviure 2017-18//Foto: Departament Iniversitats i Recerca

El Programa Viure i Conviure, en el qual persones grans acullen a casa seva estudiants universitaris, ha celebrat avui la cloenda del curs 2017.-2018, en un acte que ha acollit la Secretaria d’Universitats i Recerca. Enguany, fins a 71 parelles hi han participat en aquest programa que, des de fa un any, forma part dels projectes de la Fundació Roure i que compta amb el suport del Govern, a través del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), i de l’Ajuntament de Barcelona.
“Viure i Conviure” és un projecte que consisteix a proporcionar allotjament a joves estudiants en el domicili de persones grans en situació de soledat o que tinguin necessitat de companyia. D’aquesta manera es promou l’intercanvi solidari i no lucratiu basat en la convivència entre dues generacions que, els últims anys i a causa sobretot dels canvis en les estructures familiars, no conviuen quotidianament. També facilita una alternativa d’allotjament als estudiants i possibilita així que joves amb pocs recursos puguin seguir estudis universitaris.
La secretària general del CIC, Mercè Jou, ha destacat que, a més d’afavorir la convivència entre gent gran i jovent, “el programa també dona una oportunitat als estudiants universitaris per accedir a un habitatge davant la pujada de preus experimentada a la ciutat de Barcelona”. Jou també ha confiat que el programa, que està molt arrelat a Barcelona, “es pugui estendre a altres ciutats amb campus universitaris com ara Girona, Lleida o Tarragona”.
L’edat mitjana de les persones grans que hi participen és de 87 anys i viuen en el seu pis de propietat, mentre que el perfil dels estudiants correspon majoritàriament a dones d’uns 22 anys. Un alt percentatge tant de persones grans com de joves ha repetit l’experiència viscuda en anys anteriors i el districte en el qual més parelles hi resideixen és el de l’Eixample. “Les persones grans que viuen en soledat sense cap voluntat de fer-ho posen el millor d’elles mateixes, casa seva, al servei d’uns joves estudiants que necessiten habitatge. Nosaltres hem apostat per fer del ser gran o del ser jove un regal que s’ofereix a l’altre. És una societat d’intercanvis mutus”, ha posat en valor la presidenta de la Fundació Roure, Llum Delàs.
El programa té un recorregut de més de vint anys i, des del passat mes de setembre, es va donar un renovat impuls al programa, quan ser acollits per la Fundació Roure, i el Consell Interuniversitari de la Generalitat de Catalunya va entrar també a finançar-ho, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha posat en relleu que “gràcies a la col·laboració entre les administracions i la Fundació Roure, s’ha pogut mantenir viu aquesta programa que respon a dos grans reptes de la ciutat, el de l’accés a l’habitatge i el del creixent envelliment de la població. I ho fa creant vincles, combatent la solitud, no només de la persona gran, sinó d’algú que com a estudiant, acaba d’arribar a la ciutat”.
Perfil de gent gran i estudiants
Les persones acollidores han de tenir més de 65 anys, viure soles, gaudir d’un estat físic i psíquic que els permeti desenvolupar les activitats de la vida diària de forma autònoma, disposar d’un habitatge en condicions mínimes d’habitabilitat i higiene i estar disposades a compartir casa seva.
Pel que fa als estudiants, han de tenir menys de 35 anys, han d’estar matriculats en una universitat, no tenir la seva residència a la mateixa ciutat on estudien, tenir disponibilitat de temps per a la convivència i bona disposició envers les persones grans, i estar disposats a realitzar contraprestacions, entre d’altres condicions.
El projecte compta amb la col·laboració de centres de serveis socials, entitats, universitats, així com dels ajuntaments de cada localitat. A través d’aquestes plataformes, singularment Serveis Socials municipals pel que fa a les persones grans i administració universitària pel que fa als estudiants, els interessats arriben a la Fundació Roure via telefònica o omplint dades en el formulari del següent enllaç: http://www.fundacioroure.org/projectes/#viure-i-conviure. L’equip de psicòlogues es posa en contacte amb les persones per fer-los l’entrevista. Si els perfils encaixen, es convoca una trobada i, si hi ha acord per les dues parts, poden començar la convivència de manera immediata. Finalment, i ha un seguiment continu per part de les psicòlogues.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×