Autor Món animal
28 maig 2018 a 18:00

Beneficis de les teràpies amb gossos en adolescents tutelats

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar
Programa Buddies affinity// Foto:Fundacio Affinity

Programa Buddies affinity// Foto:Fundacio Affinity

Les Teràpies Assistides amb Animals (TAA) han demostrat ser eficaces en la millora d’aspectes emocionals, comunicatius i de convivència en adolescents en situació de risc. Aquesta és la principal conclusió que els Investigadors de la Càtedra Fundació Affinity “Animals i Salut” de la Universitat Autònoma de Barcelona han extret dels resultats del programa Buddies,impulsat per Fundació Affinity .

Es tracta d’un programa de teràpia dirigit a menors tutelats, que busca incidir de forma positiva en aspectes de la seva personalitat i comportament mitjançant l’educació canina. En el programa han participat 67 adolescents d’entre 12 i 17 anys, residents en 12 Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE), tutelats per la Generalitat.

Al llarg de 14 setmanes, s’ha treballat sobre difererentes objectius marcats per l’equip de psicòlegs i educadors socials de la Fundació i dels centres on viuen els menors, com la millora de l’empatia, l’augment de l’autoestima, l’increment de la tolerància de la frustració o la reducció de les conductes agressives. A més, per primera vegada des que el programa es va iniciar l’any 2015, s’ha incorporat un grup de control per mesurar científicament l’eficàcia del programa.

“Cal tenir en compte que en els CRAE conviuen nois i noies que han viscut situacions molt complexes i que requereixen d’una atenció especial. Després de participar en el programa Buddies, els equips educatius van notar un canvi molt positiu en ells, ja que van recuperar un major control de les seves emocions, especialment pel que respta a l’empatia i al sentit de la responsabilitat “,   explica Georgina Oliva, directora de la DGAIA .

Maribel Vila, encarregada de l’àrea de Teràpies Assistides amb Animals de Companyia de Fundació Affinity, afirma que “Estem molt satisfets amb els resultats obtinguts perquè demostren els beneficis de les teràpies amb animals en adolescents en situació de risc. Gràcies al treball de tot l’equip i dels vincles que s’han creat entre els nois i els gossos hem pogut millorar aspectes clau per al seu dia a dia “.

Resultats avalats científicament

Els Investigadors de la Càtedra Fundació Affinity han constatat que hi ha una millora estadísticament significativa en la puntuació global de conducta dels joves que han participat en el programa Buddies.

Abans d’iniciar el programa, els terapeutes van seleccionar i van mesurar durant un mes 3 conductes que era convenient millorar en cada un dels adolescents. La selecció d’una o altres conductes es va dur a terme de forma totalment personalitzada, per adaptar-se al màxim a la realitat de cada participant. Aquestes conductes es poden dividir en tres grans categories: habilitats socials (saber sol·licitar ajuda, respectar els altres …) Auto-desenvolupament (saber planificar-se, augmentar l’autoestima …) i Auto-control (aprendre a tolerar la frustració, controlar la impulsivitat verbal …).

Un total de 45 adolescents van dur a terme 1 sessió setmanal de teràpia assistida amb animals durant 14 setmanes, que es va sumar a la resta d’intervencions pròpies del programa de suport dels centres CRAE. El grup de control no va realitzar les intervencions amb animals, però sí la resta d’accions impulsades pels centres. El nombre total d’hores de suport psicològic i educatiu va resultar el mateix per a tots els participants en l’estudi.

En mesurar els resultats del programa, les dades han indicat que la millora observada en el grup que ha participat en la teràpia amb gossos és significativament major al grup de control. Per això, els Investigadors sostenen que la incorporació d’una intervenció assistida amb gossos aporta valor afegit a la millora de competències i comportaments, com a complement d’un programa general de suport educatiu i psicològic a adolescents en situació de risc.

Animals que curen, causa anual de Fundació Affinity 2018

Fundació Affinity (organització que impulsa la investigació i divulgació dels beneficis del vincle entre persones, gossos i gats) centra la seva tasca aquest 2018 a donar a conèixer les teràpies assistides amb   animals i els seus beneficis per a la qualitat de vida de persones amb necessitats especials. Sota el lema #AnimalesQueCuran, la Fundació desenvoluparà aquest any diverses campanyes de conscienciació així com nous programes, per posar en valor el que els animals poden fer per les persones.

“Des de la Fundació portem 30 anys treballant en el desenvolupament de les teràpies que han beneficiat més de 97.000 persones a Espanya i ara també a França. Aquest any, amb la nostra causa #AnimalesQueCuran volem seguir trencant barreres i arribar a més gent que necessiti l’ajuda dels animals, posant en valor el seu rol en la nostra societat “, assenyala Isabel Buil, directora de Fundació Affinity.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×