Autor Societat
12 maig 2018 a 10:00

Dispositiu especial de trànsit i seguretat per el Gran Premi de Fórmula1

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Al Circuit de Barcelona-Catalunya

 

Circuit de Barcelona - Catalunya // Imatge cedida per Circuit de Barcelona - Catalunya

Circuit de Barcelona – Catalunya // Imatge cedida per Circuit de Barcelona – Catalunya

El Departament d’Interior ha preparat un dispositiu especial aquest cap de setmana amb motiu de la celebració de la Formula 1 Gran Premi d’Espanya Emirates 2018, que se celebrarà durant els dies 11, 12 i 13 de maig al Circuit de Barcelona-Catalunya de Montmeló.

Aquestes mesures, coordinades pel Servei Català del Trànsit (SCT), comptaran també amb dispositius especials de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat i la Direcció General de Protecció Civil.

El dispositiu, que es va iniciar ahir i s’allargarà tot el cap de setmana, es gestiona conjuntament des del Centre Satèl·lit de Gestió de Trànsit i Coordinació Local (CECOR) situat al mateix Circuit de Barcelona-Catalunya amb els següents objectius:

 Millorar la fluïdesa augmentant la capacitat viària i intentant disminuir la longitud i la durada de les retencions. A més, es pretén minimitzar les demores en el temps de recorregut a la xarxa interurbana de l’entorn i accés al circuit

 Garantir la seguretat viària general

 Assegurar la seguretat ciutadana abans, durant i després del Gran Premi de F1

L’SCT realitzarà la gestió operativa i el seguiment del dispositiu de trànsit des del CIVICAT*, que estarà connectat amb el Centre de Satèl·lit de Gestió de Trànsit i Coordinació Local, per tal de gestionar la mobilitat d’una manera més ràpida i eficaç i detectar qualsevol incidència viària que es produeixi a la xarxa viària catalana.

*El Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT), com a centre neuràlgic de la gestió de la mobilitat a Catalunya, organitza i coordina en temps real, les actuacions de gestió de trànsit que es duen a terme a la xarxa viària interurbana catalana, en col·laboració contínua amb els Mossos d’Esquadra i els diferents titulars de les vies. A més, informa de manera permanent i contínua de la situació de la mobilitat i el trànsit i de les possibles incidències durant aquests dies perquè els usuaris coneguin la situació a les carreteres catalanes.

Previsió d’assistents

Aquest any 2018, s’estima que el Gran Premi mobilitzi uns 175.000 aficionats durant els dies 11, 12 i 13 de maig, una xifra lleugerament inferior a la registrada l’any passat amb 177.984 aficionats. Es preveu que les jornades de celebració de l’esdeveniment esportiu siguin d’elevada mobilitat pel que fa a la circulació, sobretot, diumenge 13, amb una assistència prevista d’uns 94.000 aficionats. Habitualment, l’arribada al Circuit de Barcelona-Catalunya és més esglaonada, al contrari que la sortida, en la qual els assistents surten aproximadament al mateix temps i això comporta una elevada mobilitat que es tradueix en un augment de les retencions. Per aquest motiu, l’SCT demana prudència i paciència als conductors.

Dispositiu del Servei Català de Trànsit

El Servei Català de Trànsit establirà mesures especials de circulació i ordenació del trànsit per facilitar l’accés i la posterior sortida del circuit en les millors condicions de fluïdesa i seguretat viària possibles. Per aquest motiu, s’habilitaran diferents carrils addicionals tant d’entrada al recinte com de sortida, amb l’objectiu de minimitzar les afectacions viàries que hi haurà sobretot diumenge, tant d’entrada al circuit com en el moment de buidatge de la instal·lació.

Les mesures especials s’habilitaran dissabte 12 de maig, entre les 07.00 i les 17.00 hores, i diumenge 14, entre les 06.30 i les 18.00 hores aproximadament, a trams de carreteres principals i secundàries properes a Montmeló per facilitar tant d’entrada com posteriorment la sortida dels aficionats:

►AP-7 (sortides 13,14 i 15)

►C-35

►C-17

►BP-5002

►Nus del Congost i BV-5003 (zona nord)

►C-352 (Ronda sud de Granollers)

A més de les mesures esmentades, des del dijous, dia 10, fins al diumenge dia 13 s’abalisarà amb cons el voral en direcció Granollers de la via interpolar C-35 des de l’accés sud fins a l’accés nord per impedir l’aparcament indiscriminat de vehicles. També, al tram de referència entre l’accés sud i l’accés nord s’establirà una vigilància especial orientada a evitar l’aparcament o retirar de manera immediata qualsevol vehicle aparcat indegudament, a l’efecte que no entorpeixi la circulació de vehicles i la instal·lació de mesures especials.

D’altra banda, per tal de redistribuir l’entrada a les instal·lacions del circuit, dels vehicles provinents de l’autopista AP-7 en sentit sud, es recomanarà la sortida 12b (C-60 Granollers Nord) a través de missatges activats als panells de missatgeria variable ubicats abans d’aquesta sortida, després de la qual hi ha un itinerari senyalitzat fins al circuit. Aquesta recomanació, però, pot canviar en funció de les retencions.

Efectius tècnics i humans

Els efectius tècnics i humans del Servei Català de Trànsit que participaran en el dispositiu per garantir la fluïdesa del trànsit i la seguretat dels usuaris són:

 2 tècnics de gestió de trànsit desplaçats al circuit i 2 tècnics més per al Centre Satèl·lit Mòbil de Gestió del Trànsit al CECOR

 8 operadors de sala de control i tècnics de manteniment, i 1 cap de sala del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT)

 1 mitjà aeri de seguiment del dispositiu (avió bimotor)

 2 equips mòbils d’informació viària (EMIV) equipats amb càmera per a transmissió d’imatges

 A més, hi haurà 16 càmeres fixes territorials instal·lades a peu de carretera i panells de missatgeria variable que aniran informant de l’evolució del trànsit.

Dispositiu de Mossos d’Esquadra

Mossos d’Esquadra desplegarà un ampli dispositiu per a garantir la mobilitat i la seguretat d’aquest esdeveniment esportiu. Durant aquests tres dies hi participaran 486 efectius de diferents àrees i unitats de la Regió Policial Metropolitana Nord (RPMN) com les Unitats de Seguretat Ciutadana i les Unitats d’Investigació de les diferents comissaries, l’Àrea Regional de Recursos Operatius, l’Àrea Regional de Trànsit, la Sala de Comandament i l’Àrea Regional de Policia Administrativa. També hi seran els efectius de l’Àrea de Seguretat en el Transport Metropolità (ASTMET) i diverses unitats especialitzades dels serveis centrals.

Els agents de Seguretat Ciutadana garantiran la seguretat a tot el recinte interior i el perímetre exterior. En les zones d’accés al circuit es comptarà amb la col·laboració de les policies locals de Granollers, Montmeló, Parets del Vallès i Montornès del Vallès.

S’estableix un operatiu d’helicòpter per a donar suport a la seguretat des de l’aire i agents especialitzats controlaran el subsòl.

A l’exterior del circuit, enfront de l’accés oest, s’instal·larà una Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC), des d’on s’atendrà a ciutadans que hagin estat víctimes d’un delicte per tal que denunciïn els fets.

Agents de l’Àrea de Seguretat en el Transport Metropolità (ASTMET) en col·laboració amb altres unitats desplegaran un operatiu de vigilància per tal d’evitar o minimitzar els furts i/o robatoris en combois, estacions de tren, punts d’arribada i sortida dels autobusos llançadores i aparcaments de vehicles de Montmeló i de les poblacions de les rodalies.

També cal destacar que els Mossos controlaran que la venda de localitats es faci als llocs habilitats. La Unitat Regional de Policia Administrativa vetllarà perquè no es dugui a terme la venda o revenda il·legal d’entrades. A més a més, realitzarà la inspecció de tot el servei de seguretat privada present al circuit.

La celebració del Gran Premi d’Espanya de Formula 1 atrau una gran quantitat d’aficionats a l’automobilisme de competició, molts dels quals accediran en vehicle privat o en autobusos llançadores. Per aquest motiu, mossos de trànsit establiran mesures especials d’ordenació del trànsit per afavorir l’entrada i el buidatge de vehicles i assistents al recinte. D’altra banda, intensificaran els controls preventius de drogo-alcoholèmia i de velocitat a la franja nocturna durant el cap de setmana a les zones properes al circuit per tal d’evitar incidències viàries.

Dispositiu de Bombers de la Generalitat

Els Bombers de la Generalitat activaran un dispositiu especial format per 9 dotacions amb 24 efectius de bombers que cobriran la seguretat interior i exterior de la cursa durant el desenvolupament del Gran Premi. Aquest operatiu especial es complementarà amb el dispositiu de guàrdia habitual dels bombers de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord (REMN). No obstant això, en cas que es produís una gran emergència a les instal·lacions del circuit, tant a l’interior com a l’exterior, la resta d’efectius de les altres regions d’emergència també donarien suport i cobertura si fos necessari.

El dispositiu especial previst pel cap de setmana del Gran Premi és el següent:

 A la pista: hi haurà un coordinador del dispositiu intern, un vehicle de comandament, cinc vehicles lleugers d’extinció, un vehicle lleuger dotat amb un equip d’excarceració i un camió d’aigua (BRP – Bomba Rural Pesant). Aquest dispositiu donarà suport al desenvolupament de la cursa i donarà resposta a possibles situacions d’intervenció ràpida a la mateixa pista i en les boxes del circuit. D’altra banda, hi haurà un comandament del cos de Bombers al Centre de Coordinació (CECOR) ubicat a les instal·lacions del Circuit de Barcelona-Catalunya. La seva funció serà fer d’enllaç entre la sala de control de la REMN i el dispositiu exterior del circuit.

 A l’exterior: hi haurà un camió d’aigua (BRP), situat a la carretera BP5002, que controlarà les zones estratègiques d’accés a les instal·lacions del circuit per actuar en cas d’emergència. En aquest sentit, atendrà les possibles incidències que es produeixin durant les entrades i sortides del personal al circuit, i els serveis que es puguin produir a la zona sud-est en els moments de major assistència de públic. Aquest dispositiu podrà ser complementat, en cas d’emergència, amb el dispositiu habitual dels Bombers de la Generalitat.

Dispositiu de Protecció Civil

Dos tècnics d’Operacions Territorials de Protecció Civil de la Generalitat s’integraran dissabte i diumenge al centre de coordinació de la seguretat CECOR per fer d’enllaç directe amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil per si hi hagués alguna emergència així com amb el voluntariat de les associacions de voluntaris de protecció civil participants.

Protecció Civil de la Generalitat posarà de forma preventiva en fase de prealerta el pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per poder anticipar la resposta operativa dels serveis d’emergència de la Generalitat de Catalunya en cas de produir-se una emergència durant l’esdeveniment, especialment durant la “passejada per la pista”, quan el públic pot baixar a la pista. Aquesta representa una situació d’especial atenció i vigilància perquè implica que en un curt termini de temps, bona part del públic es mobilitza cap a la pista de forma ràpida desplaçant-se per portes, escales i zones amb certa pendent.

Protecció Civil de la Generalitat també supervisa el Pla d’Autoprotecció del circuit elaborat per preveure i organitzar els serveis de l’activitat que han d’actuar per vetllar per la seguretat en situació de risc o emergència en coordinació amb els serveis públics de la Generalitat.

A més, com en altres edicions, Protecció Civil de la Generalitat coordina amb l’Ajuntament de Montmeló el dispositiu preventiu per l’assistència de públic a l’exterior de la zona del circuit. En el dispositiu d’enguany està previst que hi participi voluntariat de Protecció Civil de les associacions de Montmeló, Montornès, Parets del Vallès, Breda, Sant Cugat del Vallès, Montcada i Reixac i el Masnou.

Altres efectius implicats

En aquest dispositiu de mobilitat i seguretat també hi participaran agents de les policies locals de Granollers, Montmeló, Montornès i Parets del Vallès, i operaris de gestió i control d’aparcament de l’organització, distribuïts a les diferents esplanades.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×