Autor Societat
26 maig 2018 a 15:00

L’ARC dona suport econòmic a By my Eco

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Per fomentar 2 projectes d’economia circular 

ARC Tost By my Eco// Foto:ARC

ARC Tost By my Eco// Foto:ARC

L’associació es dedica a fabricar i comercialitzar bosses i complements reutilitzant texans usats i treballa en la creació d’un nou teixit reciclat.

Josep MªTost, director de l’Agència de Residus de Catalunya, ha volgut destacar que l’agència “està a prop de les entitats que es dediquen a la recuperació dels residus tèxtils, una activitat vinculada històricament a entitats del tercer sector”, agraint la tasca social que realitzen. Per a Tost, “hem de canviar la forma de produir. Un cop acabat el cicle de vida dels productes, els hem de poder reinserir en el cicle de matèria primera. Per tant, l’ecodisseny és el primer pas en la cadena de producció que ha de contemplar el disseny d’un producte que sigui reciclable”.
És per això que l’ARC convoca anualment ajuts de foment de l’economia circular, adreçats bàsicament a petites i mitjanes empreses, incloses les entitats sense ànim de lucre o qualsevol entitat que pugui acollir-se al concepte ampli d’empresa definit a les bases, per millorar el comportament ambiental en matèria de prevenció i gestió de residus i accelerar la transició cap a models de producció i consum més circulars. By my Eco ha rebut per als seus dos projectes una subvenció de 38.800 euros de l’agència.
Cap al residu zero
Amb el projecte Back to Eco, By my Eco ha creat una marca de bosses i complements confeccionats a partir de texans vells en tallers d’inserció social a Barcelona. Un clar exemple d’economia circular on no existeixen els residus, ja que el material canvia la funcionalitat original i es converteix en un recurs, donant lloc a un nou producte que es manté en el cercle dels materials reciclables.
Aquest 2018 l’associació engega un nou projecte, anomenat REFILA, de creació d’un nou teixit reciclat a partir de les restes de texans que generen en la fase de producció. Un teixit que li permetrà tancar el cicle productiu, acostant-se cada cop més al residu zero.
La recuperació dels residus tèxtils
 
A Catalunya es generen anualment unes 140.000 tones de residus tèxtils, de les quals només 11.000 –un 7,8%– es recullen selectivament. Tot i que el marge de millora és considerable, les darreres dades donen peu a l’optimisme, ja que l’any 2016 la recollida selectiva d’aquesta fracció dels residus municipals va augmentar un 31% respecte l’any anterior.
Brussel·les ha determinat que els residus tèxtils domèstics s’hauran de recollir selectivament de manera obligatòria abans de 2025.
Josep Maria Tost, va participar el passat dijous en la presentació dels projectes de foment de l’economia circular Back To Eco i REFILA, que promou l’associació sense ànim de lucre By my Eco amb l’ajut de l’ARC.

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×