Autor Cultura
19 juny 2018 a 15:00

38è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

El guanya Gemma Lienas amb El fil invisible

38 Premi BBVA Sant Joan// Foto: Berta Tiana

38 Premi BBVA Sant Joan// Foto: Berta Tiana

L’escriptora i conferenciant Gemma Lienas és la guanyadora del 38è Premi BBVA Sant Joan amb l’obra El fil invisible, una novel·la amb una doble trama: la recerca d’un misteriós secret familiar, originat durant la segona guerra mundial, i la reconstrucció del veritable paper d’una científica del segle XX.

Convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, el guardó és el tercer més ben dotat de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos i a banda dels drets d’autor. Edicions 62 es farà càrrec de l’edició comercial de l’obra guanyadora.

El Premi BBVA Sant Joan va ser instituït per Caixa Sabadell l’any 1981 amb l’objectiu de contribuir a l’impuls i normalització de la literatura catalana que vivia llavors -com totes les manifestacions culturals- una empenta renovada pels nous temps històrics.

Ahir a al vespre, es va lliurar el 38è Premi BBVA Sant Joan en un acte que va tenir lloc al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, i que ha presidit el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent. També han intervingut l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant; el director territorial de BBVA Catalunya, Xavier Llinares; el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera i el president de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan B. Casas.

Gemma Lienas ha optat al Premi BBVA Sant Joan sota el pseudònim Júlia Coma. Ho ha fet amb l’obra El fil Invisible, presentada sota el lema Unes vacances a Bretanya, declarada guanyadora per majoria entre les 44 obres que hi optaven enguany.

Va arribar a l’última votació del jurat junt amb Entre l’infern i la glòria, d’Àlvar Valls Oliva.

Totes dues havien assolit les darreres deliberacions del jurat juntament amb altres tres obres:

 Llarga la nit d’aquell dia d’estiu, de Jaume Morey Sureda

 La filla de la tempesta, de Lluïsa Vidal (pseudònim)

 Fidel, d’Enric Vidal (pseudònim)

Entre les 44 obres rebudes a concurs han predominat les novel·les, amb trenta-set originals, seguides de dos reculls de narracions, dues memòries, un llibre de viatges i dues obres d’altres proses.

Trenta originals procedeixen de la demarcació de Barcelona, dos de Girona i dos de Tarragona. Enguany no s’ha rebut cap original de Lleida. També s’han presentat quatre obres des de la comunitat valenciana, quatre de les Illes Balears, una d’Andorra i una arribada d’Anglaterra.

El jurat del 38è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana ha incorporat enguany de forma permanent a l’escriptora Carme Riera. També formen part del jurat Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli i Rafael Vallbona com a guanyador de la darrera edició. En qualitat de secretari sense vot, actua el director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan Carles Sunyer.

L’autora de l’obra guanyadora rebrà els 35.000 euros de la seva dotació, lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor de l’edició comercial a càrrec d’Edicions 62. Aquest fet fa que el Premi BBVA Sant Joan sigui el tercer més ben dotat de les lletres catalanes.

L’edició comercial per part Edicions 62 està prevista per al setembre d’aquest mateix any, quan l’obra guanyadora es presentarà en el marc de La Setmana del Llibre en Català.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×