Autor Cultura
23 juny 2018 a 15:00

Arribada de la Flama del Canigó

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Organitzada per Òmnium Cultural

Flama Canigo 2018//Omnium Cultural

Flama Canigo 2018//Omnium Cultural

L’arribada de la Flama del Canigó organitzada per Òmnium Cultural avui, dissabte 23 de juny, marca l’inici de la festa de Sant Joan a les ciutats i pobles del Principat.

En tots els actes d’arribada es farà la lectura del manifest que enguany ha estat escrit des de la presó pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat; una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent. La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles. Amb ella, els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. D’aquesta manera, s’han anat transformant aquelles celebracions prehistòriques en els Focs de Sant Joan actuals.

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d’aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.

Revetlles segures

Protecció Civil i Bombers recorden les recomanacions que cal seguir per tal que la celebració de la revetlla sigui segura, a l’hora d’encendre la foguera i els petards. Les fogueres hauran d’haver estat prèviament autoritzades i complir els requisits de distància respecte dels edificis, cotxes i línies elèctriques; caldrà cremar el material adequat (sobretot, fusta). A prop haurem de tenir algun mitjà per apagar el foc i assegurar-nos que en acabar queda ben extingit. Els habitatges propers, tindran finestres i balcons tancats, els tendals plegats i haurem recollit la roba estesa. Caldrà, també, que tant adults com infants manipulin i encenguin amb prudència els petards i que es llegeixin les instruccions abans de fer-ne ús, sempre respectant les distàncies de seguretat que s’hi indiquen.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×