Autor Societat
24 Juny 2018 a 15:00

Balanç de la Revetlla: Els Bombers han atès 862 actuacions

El telèfon 112 ha atès 4.088 trucades i 320 persones han rebut assistència als hospitals i CUAP’s

Incidencies Revetlla Sant Joan2018//Conselleria Interior

Incidencies Revetlla Sant Joan2018//Conselleria Interior

Durant la revetlla de Sant Joan, els Bombers han atès 862 avisos, entre les 20.00 hores d’ahir al vespre i les 08.00 hores d’aquest matí. La majoria d’actuacions, a partir de la matinada, han estat per apagar incendis urbans, especialment de contenidors. També hi ha hagut un gran nombre d’incendis de vegetació, tant forestals, agrícoles com en zona urbana, la majoria de poca extensió.
Les comarques on hi ha hagut més activitat durant la revetlla han estat les més properes a l’àrea metropolitana, com el Baix Llobregat (132), el Vallès Occidental (132) i el Barcelonès (129), seguides de les comarques del Vallès Oriental (70) i Maresme (62). (S’adjunta un quadre amb els serveis realitzats per comarques).
En la revetlla de l’any passat, els Bombers van atendre 1.291 avisos, 589 dels quals eren incendis de vegetació. Enguany, la xifra s’ha reduït a 314 serveis d’aquest tipus i la major part de sortides han estat per apagar incendis a mobiliari urbà (411 serveis).
Entre els serveis més destacats, ahir al vespre els Bombersvan extingir un incendi a una nau d’un concessionari de vehicles a Vilafranca del Penedès, que es troba al número 58 del carrer Sarriera. L’incendi, del qual es va rebre l’avís a les 22.29 hores, va cremar la teulada, afectant el 50 % de l’interior. En l’extinció van treballar 7 dotacions.
Balanç de la Revetlla del Departament de Salut de la Generalitat
En el decurs de la nit de la revetlla de Sant Joan, 320 persones han rebut assistència als hospitals i Centres d’Urgència d’Atenció Primària (CUAP) a tot Catalunya. La majoria d’aquestes assistències han estat per cremades, lesions i/o amputacions i afectacions oculars produïdes a causa de les fogueres i els petards.
De les 320 persones ateses, 236 ho han estat a centres de les comarques de Barcelona, 15 a les de Catalunya Central, 19 als de Girona, 2 als centres de Lleida, 8 a l’Alt Pirineu i l’Aran, 38 a les comarques de Tarragona i 2 a les Terres de l’Ebre.
Pel que fa al tipus de lesions, s’han registrat 163 cremades lleus, 19 de greus, 74 traumatismes i/o amputacions i 64 lesions oculars. Entre tots els casos atesos, hi havia 97 menors d’11 anys i 51 entre 11 i 17 anys.
 
Protecció Civil
El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT va emetre ahir a la tarda i s’ha mantingut durant tota la nit de Sant Joan una prealerta del Pla de Protecció Civil de la Generalitat PROCICAT, de forma preventiva i per fer seguiment de qualsevol incidència que pogués derivar en una gran emergència.
Els municipis següents han activat els seus plans municipals de Protecció Civil, en fase d’Alerta o de prealerta, durant la revetlla de forma preventiva i per gestionar les possibles emergències que es produïssin: Sant Joan de Vilatorrada, Mataró, Sant Vicenç dels Horts, Sant Fost de Campsentelles, Pla de l’estany, Sant Quirze del Vallès, Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, Vic, Corbera de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, el Vendrell, Abrera, Sabadell i Terrassa.
Des de la Direcció General de Protecció Civil també es vol agrair la tasca que han realitzat les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) que s’han activat durant la celebració de la revetlla de Sant Joan. Les AVPC que s’han activat han estat:  La Pobla de Mafumet, Viladecans, Montmeló, Montornès del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, La Garriga, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Boi del Llobregat, Vic, Cardedeu, Sant Cugat del Vallès, Sant Adrià del Besòs, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Gregori, Creixell, Castellvell i el Vilar, Castellví de Rosanes, l’Escala i Masquefa.
Telèfon d’Emergències 112 Catalunya
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès durant la revetlla 4.088 trucades procedents que han generat 2.043 expedients. Les trucades s’han realitzat especialment des de l’àmbit metropolità. Aquest any el 112 de Catalunya ha rebut un 21% menys de trucades que la revetlla de l’any 2017, que es va tancar amb un total de 5.206 trucades rebudes.
Barcelona és el municipi que ha originat més trucades (1.054 corresponents al 25,8%), Sabadell (188 corresponents al 4,6%), Badalona (174 trucades que corresponen al 4,3%), l’Hospitalet de Llobregat (166 trucades que corresponen al 4,1%), Terrassa (124 trucades corresponents al 3%), Mataró (102 trucades que corresponen al 2,5%).
Per comarques, les trucades s’han distribuït: Barcelonès amb 1.511 trucades que corresponen al 37% del total de trucades, Vallès Occidental amb 584 trucades que corresponen al 14,4%, Baix Llobregat amb 398 trucades que corresponen al 9,7%, Maresme amb 271 trucades que corresponen al 6,6%, i Tarragonès amb 169 trucades que corresponen al 4,1% del total.
El tipus d’incident que ha generat més trucades és la crema de contenidors (779 trucades i 311 incidents diferents), seguit de les molèsties a altres persones a la via pública (273 trucades i 224 incidents diferents) la crema de matolls en via pública (614 trucades corresponents a 185 incidents), i foc en arbres (375 trucades corresponents a 105 incidents).
Per franja horària, el període entre la mitjanit d’avui i la 01:00 h és en el que més trucades al 112 s’han produït (708),  seguit del que va de les 23.00 h d’ahir i mitjanit, en el que s’han produït  693 trucades. Aquestes hores coincideixen amb el període en el que s’ha llençat la majoria d’artefactes pirotècnics.
Balanç del Servei Català de Trànsit de l’operació sortida i la revetlla de Sant Joan
El Servei Català de Trànsit informa que ahir dissabte a la nit es va registrar un sinistre viari mortal a l’N-340, al punt quilomètric 1.059, al terme municipal d’Alcanar (Montsià). Els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís a les 21.52 h. Per causes que encara s’estan investigant, hi va haver una col·lisió frontal entre dos camions. Com a conseqüència de la topada, el conductor d’un camió va morir, un home de nacionalitat bielorussa, i el conductor de l’altre vehicle va resultar ferit menys greu i els efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques el van traslladar a l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa. En canvi, durant l’operació sortida d’aquest cap de setmana de Sant Joan, entre les 15.00 h de divendres i les 15.00 h de dissabte, no es va registrar cap accident mortal.
Pel que fa a la mobilitat, entre ahir al vespre i aquest matí de diumenge, la situació ha estat tranquil·la a la majoria de vies. Amb tot, hi ha hagut restriccions a causa d’accidents en aquestes carreteres:
·         N-340: tallada a Alcanar en tots dos sentits per l’accident mortal. Desviaments per la TP-3318 i la TV-3316;
·         C-65: tallada a Cassà de la Selva en tots dos sentits, tot i que es van fer desviaments (amb una persona ferida greu i dues persones més ferides lleus);
·         C-32: tallada a Cornellà en sentit Nus de Llobregat;
·         C-55: tallada a Castellgalí en sentit Abrera;
·         A-2: un carril tallat a Sant Andreu de la Barca en sentit Pallejà (amb una persona ferida greu);
D’altra banda, també cal destacar que durant l’operació sortida de Sant Joan, entre les 15.00 h de divendres i les 15.00 h de dissabte, van sortir de l’àrea metropolitana de Barcelona, 505.800 vehicles. Això representa un 98,2% dels 515.000 previstos. La majoria de problemes de trànsit es van concentrar durant la tarda de divendres, sobretot a les vies de l’àrea metropolitana de Barcelona, a l’AP-7 i en aquelles carreteres que permeten arribar a la Costa Brava i a la Costa Daurada. En concret, les següents:
 • AP-7: Fins a 28 km d’aturades intermitents entre el Papiol i Montornès del Vallès en sentit nord  i 2 km de congestió a Martorell en sentit sud
 • B-10: Fins a 16 km  de congestió entre la Zona Franca i el Nus de la Trinitat en sentit Besòs
 • B-20: Fins a 11 km de retenció entre Esplugues i la Via Júlia en sentit Besòs
 • N-340: 2km de cua a l’Arboç i 7 km més al Vendrell en sentit sud
 • C-58: 1,5 km d’aturades a Montcada i Reixac en sentit nord a causa d’un accident que va tallar un carril/ 2 km de retenció a Ripollet en sentit nord/ 2 km de cua a Terrassa en sentit nord/ 7,5 km de retenció a Badia del Vallès en sentit sud
 • B-30: 6,5 km de lentitud i aturades a Cerdanyola en sentit nord
 • B-23: 5,5 km de cua al Papiol per enllaçar amb l’AP-7 en sentit Martorell/Girona i 4,5 km a Sant Feliu de Llobregat en sentit Barcelona
 • C-32: 5 km de congestió entre Premià i Cabrera de Mar en sentit Palafolls a causa d’un accident que va tallar un carril
 • A-2: 3 km de retenció a Sant Joan Despí en sentit Barcelona
 • C-60: 3 km de lentitud i aturades a Argentona en sentit Mataró
 • C-17: 3 km de retenció a Parets del Vallès en sentit sud
Switch to mobile version