Autor Societat
9 Juny 2018 a 10:00

“Benvinguts a Pagès”, la gran festa del món rural

Aquest cap de setmana

3ª Benvinguts a Pages//Foto:DARP

3ª Benvinguts a Pages//Foto:DARP

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el director general de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement, Octavi Bono, van presentar al Mercat del Ninot de Barcelona, la tercera edició de Benvinguts a Pagès, que se celebra arreu del País aquest cap de setmana. En l’acte van estar acompanyats pel director de la Fundació Alicia, Toni Massanes, el cuiner Albert Mendiola del Restaurant Marimorena Joana Celma de l’explotació La Remulla, com a representants dels cuiners i els pagesos que participaran a Benvinguts a Pagès.
Durant la presentació, la consellera Jordà ha assegurat que Benvinguts a Pagès és un projecte “ja consolidat i que continua creixent” i ha agraït la complicitat entre Administracions i sector privat per fer realitat aquesta iniciativa amb l’objectiu de “connectar el món urbà amb la pagesia, perquè tot plegat forma part d’un mateix projecte de societat i de país”. Jordà també ha assegurat que “Catalunya té un sector primari de primer ordre”.

El director general de Turisme ha destacat que “Benvinguts a Pagès és una iniciativa que contribueix a arrelar l’activitat turística al territori i que ens ajuda a complir l’objectiu que anomenem de les Quatre D: Desestacionalització, creant producte fora de temporada alta; Desconcentració, distribuint el turisme arreu del territori; Diversificació, la gastronomia s’amplia fins al productor; i redistribució de la Despesa, afavorint que el client compri el producte a l’explotació i pernocti”.
Per la seva banda, Toni Massanés ha definit Benvinguts a Pagès com “el Sant Jordi de la pagesia” i ha fet una crida a posar en valor el món rural perquè “necessitem continuar tenint gent al territori que ens faci el menjar. El dia que desapareguin, ens quedarem sense menjar, sense territori i sense país”.
Tant el xef Albert Mendiola com la pagesa Joana Celma han coincidit en què Benvinguts a Pagès és una manera de posar en valor el món rural, donar-lo a conèixer i incentivar el consum de producte de proximitat “no només durant aquest cap de setmana, sinó durant tot l’any”.
La gran festa del món rural de Catalunya creix i es presenta aquest any amb una oferta conjunta de prop de 900 propostes que inclouen visites gratuïtes a les explotacions agràries, la participació de restaurants, allotjaments i la programació d’activitats paral·leles. Durant tot el cap de setmana, unes 240 explotacions agràries del territori obriran portes i programaran visites guiades perquè el públic familiar es desplaci pel país, coneguien origen l’elaboració i el tractament dels productes alimentaris que consumim cada dia, els tasti i tingui la possibilitat de comprar-los directament als pagesos i pageses.
El projecte continua creixent i en aquesta tercera edició ofereix prop d’un 15% més de propostes arreu de les comarques catalanes. En les dues primeres edicions, Benvinguts a Pagès va sumar més de 30.000 visites.
Experiència rodona
 
Les visites guiades gratuïtes a les explotacions agràries i cases de pagès es complementaran amb una important oferta de restaurants que participaran al Benvinguts a Pagès. Un total de 235 establiments de restauració d’arreu de Catalunya s’apunten a la iniciativa i oferiran menús Benvinguts a Pagès amb productes de l’entorn i de temporada. La xifra d’establiments creix notablement i supera els 160 restaurants apuntats l’any passat, una tendència que demostra la implicació del sector de la restauració per captar públic. L’oferta de restaurants s’arrodoneix amb 280 allotjaments (hotels, hostals, allotjaments rurals, hotels gastronòmics i apartaments) de tots els territoris que ofereixen estades especials coincidint amb aquest cap de setmana. Finalment, les activitats paral·leles es reforcen amb 120 propostes diverses que inclouen fires gastronòmiques, demostracions, tastos, tallers, passejades, ponències, observació d’animals, visites monumentals, concursos, etc.
Set noves rutes turístiques
 
Amb la voluntat de facilitar el màxim la planificació del cap de setmana a pagès s’han dissenyat set rutes turístiques  diferents. En concret, es proposen cinc itineraris turístics a la demarcació de Lleida (Pallars Jussà Nord–Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Garrigues–Segrià Sec i Garrigues) i dues a les comarques de Tarragona (Conca de Barberà i Terra Alta),  amb plans per fer durant tot de cap de setmana o bé en una única jornada. Dues de les rutes es poden contractar directament a través del portal especialitzat Rutas en coche my way. Els detalls de tots els itineraris es poden consultar a la pàgina web www.benvingutsapages.cat/rutes
La pàgina web, punt de trobada
 
La pàgina web www.benvingutsapages.cat permet consultar tota l’oferta d’explotacions, allotjaments, restaurants i activitats paral·leles de l’edició actual. La cerca es pot fer per comarques o bé per productes per facilitar al màxim al públic la planificació. Durant tot el cap de setmana les explotacions estaran obertes i aniran programant les visites gratuïtes de manera permanent sense necessitat de reserva prèvia. Clicant sobre cada participant s’obtenen les dades de contacte per a cada proposta i els detalls per poder fer les reserves de manera anticipada als 280 allotjaments i als 235 restaurants inscrits.
Iniciativa que suma
Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat, a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), i de la Fundació Alícia, amb la col·laboració dels Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme i nombroses entitats i associacions del sector.
Switch to mobile version