Autor Economia
6 juny 2018 a 10:00

Cecot valora positivament la reducció de l’atur

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Insisteix que cal diàleg social per consolidar la tendència en sectors estratègics

El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé

El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé // Imatge del web de la Cecot

Catalunya va tancar el mes de maig amb 13.378 aturats menys, un 3,35% menys en relació al mes d’abril, segons dades que ha fet públiques avui el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. Així doncs, el nombre total d’aturats a Catalunya es va situar durant aquest mes passat en 385.568 persones.

Per sectors econòmics respecte el mes d’abril, a Catalunya la reducció més gran en termes absoluts ha tingut lloc al sector serveis amb 9.351 persones menys a l’atur, a  l’agricultura el nombre d’aturats ha baixat en 1.465 persones, a la indústria el descens d’aturats ha estat de 1.297 persones i a la construcció l’atur s’ha reduït en 925 persones. Entre el col·lectiu sense ocupació anterior hi ha 340 aturats menys.

Al mes de maig el nombre de contractes registrats a Catalunya ha estat de 303.805, una xifra que suposa 16.269 més que al mes d’abril (18,39%) i 8.663 més que al maig de l’any passat (2,94%). Del total dels nous contractes, 40.183 van ser indefinits i 263.622 temporals.

En relació al nombre d’afiliats, a Catalunya ha arribat al maig a 3.393.908, dels quals 2.832.877 son del règim general. A Catalunya l’afiliació ha augmentat en 42.321 respecte al mes d’abril (+1,26%), i en 97.554 persones respecte al maig de l’any passat (+2,96%).

En el conjunt de l’Estat, al maig hi havia 3.252.130 persones apuntades a les llistes de l’atur dels serveis públics d’ocupació, una xifra que és un 2,51% inferior al mes d’abril i un 6,04% respecte al maig de l’any passat. En el conjunt de l’Estat hi havia 83.738 persones menys a l’atur que el mes d’abril i 208.998 menys que fa un any.

 

Valoració de la Cecot

La reducció de l’atur del mes de maig i l’increment de cotitzants a la seguretat social són dades positives i reforcen la petició que la Cecot ha estat traslladant al nou Govern de la Generalitat, i ara també traslladarà al nou Govern central, i que consisteix en aprovar i impulsar accions, propostes i mesures que recolzin aquest bon comportament de l’economia i l’activitat empresarial que estem experimentant.

Cal diàleg entre els agents econòmics, empresarials i administracions per consolidar aquest procés de recuperació i s’ha d’aprofundir en reformes que afavoreixin i acompanyin la reactivació econòmica i la competitivitat de les empreses, flexibilizant les condicions en les que es desenvolupen perquè puguin reforçar la seva capacitat d’adaptació i de creació d’ocupació.

La Cecot considera que encara s’ha de fer molt per millorar els marcs de relacions laborals i l’economia i proposa millores per la competitivitat destinades a reduir la taxa d’atur, com ara el canvi de model dels serveis d’ocupació, la reducció de les cotitzacions a la SS, relacionar polítiques actives amb polítiques passives d’ocupació, entre moltes altres.

David Garrofé, secretari general de la Cecot, ha valorat les dades destacant les bones xifres de reducció de l’atur en els sectors dels serveis i la indústria, “sectors clau de l’estructura econòmica del país”. A més, ha valorat molt positivament la tendència registrada d’increment d’altes de nous cotitzants a la Seguretat Social tant a Catalunya, com en el conjunt d’Espanya. Garrofé afirma que des del punt de vista de la Cecot “estem segurs que la tendència interanual continuarà sent positiva però cal diàleg real entre els representants empresarials i dels treballadors per incidir en la millora del marc i les relacions laborals que ajudin a estabilitzar la tendència i que defineixin un nou marc de relacions adaptat a la realitat econòmica i empresarial del moment però també amb previsió i visió de futur”.

Cal una visió estratègica compartida en relació als models econòmics que “volem prioritzar al nostre país, i que els agents socials i econòmics puguem actuar en consonància”, afegeix Garrofé, “ si tenim clar que la indústria o els serveis han de ser sectors clau per estabilitzar l’ocupació, hem de ser capaços de redefinir tots els models necessaris perquè això sigui així. Un exemple seria el model de la formació professionalitzadora que, en aquests moments, necessita una reflexió en profunditat per ajustar les necessitats empresarials i l’oferta formativa. Si anem cap a un paradigma d’indústria 4.0 necessitarem professionals especialitzats i qualificats en aquest àmbit, que ara mateix no en disposem. I no només en aquest àmbit, a la Borsa de Treball de la Cecot tornem a tenir dificultats per trobar professionals qualificats en determinats oficis que ens demanden les empreses”.

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×