Autor Societat
10 juny 2018 a 15:00

Concurs Apilo XII de recollida de piles usades

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Entrega de premis a l’acte de cloenda

4art Concurs Apilo XII//Conselleria Territori Sostenibilitat

4art Concurs Apilo XII//Conselleria Territori Sostenibilitat

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, acompanyat del president d’Ecopilas, José Pérez, el director general d’ERP Espanya, Matías Rodrígues, i el director comercial de Reyclia, Julio Lema, han lliurat els premis de la quarta edició del concurs Apilo XII, que promou la recollida selectiva de piles entre la comunitat educativa. Han assistit al lliurament el vicepresident del Consell Comarcal de l’Urgell, Joan Eroles, i la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida, Dolors Tella.
Enguany, l’escola Mare de Déu de Montserrat, de l’Albagés (Garrigues), s’ha endut el guardó corresponent al centre educatiu amb més piles recollides de tot Catalunya, amb 2.445 quilos, obtenint 2.500 euros de premi. Aquest centre també és el que més piles per alumne ha recollit (163). Com les bases del concurs estableixen que cada escola pot optar només a un premi, el corresponent al centre amb més quantitat recollida per alumne ha recaigut en el següent classificat, que és l’escola Els set focs, de Bellaguarda, també a les Garrigues, que ha arribat als 105,60 quilos per alumne, i que s’ha endut uns altres 2.500 euros.
La segona classificada, mereixedora de 1.500 euros, ha estat la llar d’infants municipal de Tivenys (Baix Ebre), amb 93,78 quilos per alumne. La tercera, de la mateixa comarca, l’escola Divina Pastora de Tortosa, ha recollit 53,38 quilos per alumne i ha rebut 1.000 euros.
Més de 56.000 quilos recollits
La campanya Apilo XII ha aconseguit acumular en la seva quarta edició 56.072 quilos de piles, gràcies a la participació de 919 escoles. Aquesta és una iniciativa organitzada des del 2015 per l’ARC i els sistemes integrats de gestió Ecopilas, ERP, UNIBAT i ECOLEC per sensibilitzar i promoure la recollida selectiva de bateries entre els escolars. Del total dels centres inscrits, 561 han estat de Barcelona, 121 de Girona, 101 de Lleida i 136 de Tarragona. Pel que fa a quilos totals recollits, els que han destacat en cada comarca han estat:
Nom
Comarca
Municip
KgTotals
ESCOLA MARE DE DEU DE MONTSERRAT DE L’ALBAGES
Garrigues
Albagés, L’
2.445
CEE SILOÉ
Pla d’Urgell
Mollerussa
1.289
CULTURA PRÀCTICA
Vallès Occidental
Terrassa
996
ESCOLA DIVINA PASTORA TORTOSA
Baix Ebre
Tortosa
854
ESCOLA GUILLEM ISARN
Urgell
Fuliola, La
818
ESCOLA SANTA MARGARIDA QUART
Gironès
Quart
631
ESCOLA GITANJALI
Barcelonès
Badalona
607
COL.LEGI CARDENAL VIDAL I BARRAQUER
Baix Camp
Cambrils
489
ESCOLA MARE DE DÉU DEL CARME ALCOLETGE
Segrià
Alcoletge
442
ESCOLA LLUMS DEL NORD
Cerdanya
Puigcerdà
438
VEDRUNA PALAFRUGELL
Baix Empordà
Palafrugell
388
ESCOLA CAN SALVI
Baix Llobregat
Sant Andreu de la Barca
301
SANT SEBASTIÀ
Alt Empordà
Sant Climent Sescebes
281
ESCOLA JOAN PLANA PUIGPELAT
Alt Camp
Puigpelat
240
ESCOLA PAU CASALS
Alt Penedès
Sant Llorenç d’Hortons
234
ESCOLÀPIES IGUALADA
Anoia
Igualada
234
ESCOLA ELS PLANELLS
Noguera
Artesa de Segre
230
ESCOLA MONTBUI
Vallès Oriental
Caldes de Montbui
225
ESCOLA LA MONJOIA
Osona
Sant Bartomeu del Grau
190
ESCOLA CAMP JOLIU
Baix Penedès
Arboç, L’
186
ESCOLA PIRINEU
Ripollès
Campdevànol
183
ESCOLA DE GIRONELLA
Berguedà
Gironella
175
ESCOLA SETELSIS
Solsonès
Solsona
171
INSTITUT SÒL-DE-RIU
Montsià
Alcanar
160
INSTITUT ELS PALLARESOS
Tarragonès
Pallaresos, Els
158
ESCOLA ELS RAIERS
Pallars Jussà
Pobla de Segur, La
157
ESCOLA CARLES DE FORTUNY
Pla de l’Estany
Esponellà
150
ESCOLA VALLDAURA
Bages
Manresa
113
ESCOLA SANT NICOLAU
Garraf
Canyelles
111
ESCOLA DOCTOR CARULLA
Selva
Arbúcies
109
ESCOLA LES SAVINES
Segarra
Cervera
103
ESCOLA ARNAU MIR
Alt Urgell
Ribera d’Urgellet
86
ESCOLA EL DIVI MESTRE
Terra Alta
Vilalba dels Arcs
84
JOAN MARAGALL
Garrotxa
Santa Pau
65
ESCOLA D’EDUCACIÓ ESPECIAL L’ARBOÇ
Maresme
Mataró
63
ESCOLA LES ERES DE RASQUERA
Ribera d’Ebre
Rasquera
55
ESCOLA LA VALL DE BOÍ
Alta Ribagorça
Vall de Boí, La
54
VEDRUNA MARE DE DÉU DEL CARME SANTA COLOMA DE QUERALT
Conca de Barberà
Santa Coloma de Queralt
50
ESCOLA ANTON BUSQUETS I PUNSET
Moianès
Calders
35
ESCOLA ANICET VILLAR MARÇA
Priorat
Marçà
12
INSTITUT D’ARAN
Val d’Aran
Vielha e Mijaran
10
 
La recollida selectiva de piles
El concurs va néixer amb la voluntat de contribuir al compliment de la normativa europea, que establia que, a partir de l’any 2015, un 45% de les piles i acumuladors portàtils que surten al mercat s’havien de recollir selectivament. Les últimes dades de recollida selectiva de piles, corresponents al 2017, mostren un augment de les tones de piles separades respecte anys anteriors. Així, el 2017 es van recollir a Catalunya 1.481 tones, mentre que el 2016 havien estat 1.141 i el 2015, 904. L’índex de recollida de piles assolit l’any passat arriba al 75%, per sobre del que estableix la normativa vigent de cara al 2020, que és del 50%.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×