Autor Economia
15 juliol 2018 a 10:00

53a edició de la Memòria Econòmica de Catalunya

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

El creixement ha estat positiu i superior a la mitjana europea

 

Quim Torra 53 Memòria Econòmica// Conselleria Presidència

Quim Torra 53 Memòria Econòmica// Conselleria Presidència

El president de la Generalitat, Quim Torra, va afirmar divendres que “l’any 2017 ha estat un bon any per a l’economia catalana”, amb creixements per sobre dels índexs de l’estat espanyol i de la mitjana europea. Per això, ha criticat “la campanya institucional i mediàtica contra Catalunya” que s’ha viscut el darrer any, i, segons ha explicat,  amb més intensitat durant la campanya electoral, que volia conduir a l’imaginari col·lectiu que l’economia anava malament, i va millor que mai”.
 
“Segur que recordaran com ministres del govern espanyol, mitjans de comunicació, dia rere dia, pronosticaven les set plagues bíbliques que havien de caure sobre Catalunya, com l’enfonsament de l’economia o el tancament d’empreses”, ha denunciat el president. I ha continuat: “davant de tota aquella operació avui tenim xifres sòlides que ens demostren tot el contrari”.
 
Per això, el cap del Govern s’ha preguntat “no hauria estat més fàcil parlar de tu a tu , tranquil·lament, plantejar solucions en la banda política, sense aquesta voluntat de destrucció, sense aquesta estratègia de terra cremada, aprovant decrets de fugides d’empresa?.
 
El president de la Generalitat va fer aquestes afirmacions durant l’acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2017que va tenir lloc a la casa Llotja de Mar de Barcelona,  organitzada per la Cambra de Comerç.  Hi ha assistit també la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacon, i el president de la Cambra, Miquel Valls.
Quim Torra ha dedicat bona part de la seva intervenció a posar de relleu algunes de les dades que recull aquest estudi i que demostren la bona marxa de l’economia catalana. Així ha posat l’accent en “l’increment del PIB per càpita que ha estat del 3,9%, amb 4 anys de creixement consecutius, i el creixement del 3,4% en el quatrimestre d’enguany, 4 dècimes per sobre del conjunt de l’estat i un 1 punt per sobre de la mitjana europea”.
Per al cap del Govern, aquestes dades són rellevants perquè “tots els grans sectors econòmics, llevat de l’agricultura, presenten un balanç positiu”. I ha fet especial menció al sector de l’exportació “que ha assolit un nou màxim històric, per setè any consecutiu, amb un lideratge indiscutible a l’estat espanyol”. En aquest sentit, ha avançat que enguany les exportacions catalanes han crescut gairebé un 4,5%  més que la mitjana. “Som una petita potència exportadora”, ha reblat.
El president va manifestar però que aquest bon anàlisi de l’economia catalana s’ha fet sense triomfalisme, amb reserves, i alertant dels elements de millora”  com són la necessitat de més R+D; la  pèrdua de poder adquisitiu, i un punt que em preocupa especialment que és el repunt de la desigualtat i la pobresa, contra les quals hem de lluitar com a govern”.  
 
El cap de l’Executiu ha exposat també que un dels objectius del Govern es incentivar la transferència de coneixement i tecnologia i en aquesta línia ha emmarcat la creació de la conselleria de Política digital.
Finalment, el president va demanar la “complicitat de tothom, de les institucions, de les empreses, dels treballadors, i de la societat en general per poder ser una economia productiva, sostenible, innovadora i internacionalitzada, i, sobretot, integradora”.
Creixement econòmic gràcies a la reindustrialització
 
La Memòria Econòmica de Catalunya 2017 exposa com a principal conclusió que Catalunya ha mantingut un creixement molt positiu l’any anterior (un 3,4%), per sobre de l’estat espanyol, gràcies principalment a la reindustrialització.
El PIB per càpita de Catalunya, l’indicador que mesura el nivell de desenvolupament d’un país, ha assolit el nivell que tenia abans de la crisi, el 2007, amb una xifra entorn als 29.500 euros per persona. El major ritme de creixement del PIB de Catalunya en comparació amb la mitjana estatal per 5è any consecutiu, fa que el pes de l’economia catalana hagi pujat fins al 19,2% el 2017, el percentatge més alt des de l’inici del segle.
El millor comportament de l’economia catalana respecte al conjunt de l’Estat s’explica pel sector industrial, un fet que posa de manifest el procés de reindustrialització que s’està produint a la nostra economia ja que el pes de la indústria en l’economia catalana puja fins al 22,1%,el percentatge més alt des de 2008. També hi ha altres punts favorables com l’augment el turisme estrangers; la diversificació creixent dels mercats exteriors i el fet que la construcció ha crescut, tot i que continua a nivells baixos.
La Memòria també posa l’accent en els aspectes en els quals s’ha retrocedit com són que l’economia catalana s’allunya de l’esforç en R+D que realitzen els països europeus; que el 2017 es va produir una pèrdua de poder adquisitiu i que ha augment la desigualtat i la pobresa.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×