Autor Sanitat
2 juliol 2018 a 18:00

Cimab distribuirà un test domèstic de fertilitat masculina

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar
Swim Count// Foto: Cimab

Swim Count// Foto: Cimab

El Centre d’Infertilitat Masculina i Anàlisi de Barcelona (CIMAB), empresa creada per investigadors de la UAB, distribuirà SwimCount, un test domèstic que avalua la fertilitat de l’home. A diferència dels primers tests que van sortir al mercat, aquest dispositiu permet mesurar no només la quantitat d’espermatozoides d’una mostra de semen, sinó també la mobilitat progressiva, és a dir, la seva capacitat per moure en línia recta.

Els espermatozoides que mostren una motilitat baixa o que són immòbils no són capaços d’arribar fins a l’òvul per a fecundar, de manera que la motilitat espermàtica és un paràmetre de qualitat del semen fonamental per aconseguir l’embaràs natural. SwimCount és la única prova domèstica que té en compte aquesta variable i que ofereix una fiabilitat superior al 90%”, destaca Agustí Garcia, director general de Cimab.

El funcionament del test és molt senzill, similar a un test d’embaràs. Només s’ha de dipositar una petita mostra de semen sobre el dispositiu i, passats 30 minuts, el color de la finestra del resultat indica si la quantitat d’espermatozoides mòbils està per sobre o per sota del llindar que indica l’Organització Mundial de la Salut com a esperma normal (5 milions d’espermatozoides mòbils per mil·lilitre).

Segons l’OMS, una parella no és infèrtil fins que no transcorren 12 mesos des de que intenten aconseguir un embaràs sense èxit. Per això, avui en dia el diagnòstic d’infertilitat es retarda un any des de l’inici de la recerca de l’embaràs. “Aquest sistema permetria diagnosticar abans el problema, i al ser la dona més jove, s’incrementaria l’èxit d’embaràs amb mitjans de reproducció assistida”, explica Agustí Garcia. “L’edat materna és un factor determinant en l’èxit dels tractaments de reproducció assistida, per això el diagnòstic precoç de la infertilitat masculina permetria augmenta les possibilitats d’èxit”.

Gràcies a l’acord de Cimab amb SwimCount, aquest test estarà disponible a l’Estat espanyol, Portugal i el Marroc. Cimab distribuirà el producte a través de la seva filial Cimab Iberica, empresa dedicada a la comercialització de productes per tractar la infertilitat masculina.

Cimab (Centre d’Infertilitat Masculina i Anàlisi de Barcelona)

Cimab va néixer el 2011 com una spin-off de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’aleshores investigador de la Unitat de Biologia Cel·lular i Genètica Mèdica de la Universitat Agustí Garcia Peiró i el professor Jordi Benet Català van descobrir i patentar un mètode per determinar fàcilment l’estrès oxidatiu dels espermatozoides, un procés relacionat amb la fragmentació de l’ADN que es considera com un dels paràmetres a tenir en compte per determinar les causes de la infertilitat masculina.

Aquest descobriment va obrir la porta a la creació de l’empresa, que continua investigant sobre les causes i tractaments de la infertilitat masculina, a la vegada que ofereix serveis de diagnòstic a pacients per dirigir-lo al tractament de fertilitat més adequat segons el seu estat.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×