Autor Societat
31 juliol 2018 a 15:00

Set investigadors reben 9,7 milions d’euros de la Unió Europea

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Fan recerca a Catalunya

Consell Europeu de Recerca// Logo

Consell Europeu de Recerca// Logo

403 investigadors novells amb talent han rebut beques del Consell Europeu de Recerca (ERC per a les seves sigles en anglès) per a la seva recerca puntera. Els científics gaudiran de 603 milions d’euros en total, fins a 1,5 milions d’euros cada un, per crear els seus propis equips de recerca i desenvolupar projectes pioners. Les beques són part del pilar “ciència excel·lent” de l’actual programa de Recerca i Innovació de la UE, Horitzó 2020. Set dels projectes seleccionats es duran a terme en centres de recerca o universitats catalanes on s’hi farà per exemple, un estudi sobre  l’auge del populisme; o un sobre com es pot convertir l’energia solar en hidrogen.

En aquesta ocasió, Carlos Moedas, comissari europeu de Recerca, Ciència i Innovació, ha dit: “A més de donar suport a investigadors europeus en estadis inicials de la seva recerca, les Beques d’inici de l’ERC ajuden a enriquir el camp de recerca europeu atraient i retenint científics estrangers a Europa. Més d’un de cada deu becats vénen de fora de la UE o de fora dels seus estats associats. Europa està oberta al món!”

El president de l’ERC, el professor Jean-Pierre Bourguignon, comenta: “Les beques d’inici han tingut una gran demanda, hi ha hagut 3.170 peticions. Per segon any consecutiu, el 40% dels beneficiaris són dones. Si mirem la dispersió geogràfica, remarquem que el número de sol·licitants que han rebut una beca ubicats als Països Baixos ha crescut considerablement des de l’any passat. També estem contents de veure una millora en la taxa d’èxit dels sol·licitants que desenvoluparan la seva recerca a l’Europa Central i de l’Est, tot i que el nombre de sol·licitants d’aquestes característiques encara és baix. Hem de trobar el talent científic i les idees ambicioses d’arreu d’Europa i la nostra intenció és estimular-les allà on siguin” 

Els temes d’estudi dels nous becats cobreix un espectre de temes molt divers. A Alemanya, un investigador estudiarà quins elements fan que les nostres cèl·lules siguin únicament humanes, en oposició a les dels simis. Un científic ubicat a Suècia investigarà esdeveniments ultraràpids, que prenen només una quatrilionèssima part de segon. Un altre investigador de França qüestionarà les teories actuals sobre com Japó va esdevenir una potència industrial global. Podeu trobar més exemples de projectes en aquesta web.

Una vegada més, s’han finançat gairebé el 13% de les sol·licituds rebudes. De la mateixa manera que va succeir en la darrera ronda, les investigadores que van fer sol·licitud han tingut una taxa d’èxit lleugerament superior (13,7%) que la dels investigadors (12,4%).

En aquesta ronda, els investigadors alemanys (73), italians (42), francesos (33) i neerlandesos (33) són els que han guanyat més beques. Han estat seleccionats científics de 44 països de tot el món, alguns de zones tan llunyanes com el Vietnam o l’Argentina. La competició que s’ha produït ha permès una certa mobilitat d’investigadors i la difusió del coneixement científic, ja que 40 investigadors canviaran de país per desenvolupar la seva recerca, i 16 vindran des de fora de la UE i dels països associats al H2020.

La recerca es desenvoluparà en 22 països de la UE diferents. Les institucions de recerca que més projectes acolliran es troben a Alemanya (76), el Regne Unit (67) i els Països Baixos (46). A Espanya s’hi desenvoluparan 17 dels projectes seleccionats.

Aquestes Beques d’inici ajudaran als científics seleccionats a construir els seus propis grups de recerca, contribuint a la creació d’unes 1.500 places de feina de tipus post-doctoral, d’estudiants de doctorat i d’altre tipus de personal que pugui ser contractat per donar-los suport.

Poden veure’s més estadístiques aquí.
Llista dels investigadors seleccionats (per ordre alfabètic)

Llista dels investigadors seleccionats per àrea de coneixement (per ordre alfabètic):

  • Ciències físiques i enginyeria
  • Ciències de la vida
  • Ciències socials i Humanitats

Descobreixi més projectes d’aquesta convocatòria de Beques d’inici.

Per futurs sol·licitants 
Els investigadors que vulguin competir per una Beca d’inici de l’ERC aviat tindran l’oportunitat de fer la sol·licitud per a la següent ronda de concessions que s’obrirà en els propers dies. Visiteu erc.europa.eu/funding/starting-grants per a més informació sobre els terminis de sol·licitud i els detalls.

Rerefons
Les Beques d’inici de l’ERC s’atorguen a investigadors de qualsevol nacionalitat que tinguin una experiència d’entre dos i set anys des de l’obtenció del doctorat (o un títol equivalent) i tinguin una trajectòria científica que demostri potencialitat. La recerca haurà de ser duta a terme in una institució de recerca pública o privada situada in un dels estats de la UE o dels països associats. La dotació (fins a 1,5 milions per beca) s’atorga per un període de fins  a cinc anys. Dues terceres parts del pressupost de l’ERC està compromès per a investigadors novells a través de les línies de Beca d’inici i de Beca de consolidació. Les convocatòries s’obren una vegada l’any per a cada línia.

Sobre el Consell Europeu de Recerca 
El Consell Europeu de Recerca, creat per la Unió Europea el 2007, és la primera organització europea de finançament per a l’obtenció dels límits d’excel·lència en recerca. Cada any, selecciona i finança els millors investigadors i els més creatius de qualsevol nacionalitat i edat per desenvolupar projectes situats a Europa. Ofereix quatre línies principals: d’inicide consolidacióavançada i de sinèrgia. Amb la línia addicional Beca de prova i concepte, el CER ajuda els becats a construir el pont entre la investigació pionera dels becats i les primeres fases de comercialització.

Fins l’actualitat, l’ERC ha becat uns 8.000 investigadors d’elit en diversos nivells de la seva carrera, i més de 50.000 postdocs, estudiants de doctorat i altre personal contractat en els seus projectes de recerca. Organismes de finançament de recerca globals clau a Estats Units, la Xina, el Japó, Brasil i altres països han signat acords especials per donar als seus investigadors l’oportunitat d’unir-se als equips becats per l’ERC.

L’ERC està dirigit per un organisme de govern independent, el Consell Científic. El president seu president és el professor Jean-Pierre Bourguignon. El pressupost complet de l’ERC per el període 2014-2020 és de més de 13.000 milions d’euros i forma part del programa Horitzó 2020, del qual n’és responsable el comissari europeu de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas.

Per:Comissió Europea/AMIC

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×