Autor Societat
10 agost 2018 a 15:00

Treball, Afers Socials i Família impulsa una línia de subvencions adreçada a entitats socials

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Per contractar persones en processos d’arrelament

 

Presentacio ACOL77 Foto: Conselleria Treball Afers Socials i Familia

Presentacio ACOL77 Foto: Conselleria Treball Afers Socials i Familia

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Família, a través de la Secretaría d’Igualtat, Migracions i Ciutadania i el Servei d’Ocupació de Catalunya, han impulsat una nova línia de subvencions perquè a partir del proper mes de gener les entitats socials puguin contractar a persones que acreditin els requisits per a sol·licitar una autorització de residència temporal per circumstàncies excepcionals d’arrelament social.
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicat que “aquest és el primer cop que el Departament impulsa una línia de subvencions d’aquestes característiques i ho fa amb l’objectiu de millorar la vida de les persones que viuen a Catalunya i volen treballar i contribuir a la societat d’acollida, però la seva situació administrativa no els ho permet”.
El conseller El Homrani s’ha mostrat convençut que “aquesta és una molt bona oportunitat per enfortir les capacitats de les entitats i plasmar la diversitat de la societat en el sí de les organitzacions”.
La nova línia de subvencions, anomenada ACOL (acrònim d’acollida),  s’emmarca dins el  Programa Treball i Formació que facilita a les persones en situació d’atur i amb moltes dificultats d’accès al mercat laboral, experiència laboral en un entorn productiu real, així com formació professionalitzadora. Aquesta línia està finançada pel FSE en el marc del Programa Operatiu de Catalunya 2014-2020.
1,5 milions d’euros
Aquesta línia de subvencions disposa d’un pressupost total d’1,5 milions d’euros. Tots els contractes tindran una durada de 12 mesos i es garantirà un salari mensual de 1.000 €.
Per començar, aquest 2019 es podran contractar fins a 86 persones i el mateix conseller ha animat a les entitats a “fer una bona feina per localitzar a les persones que es puguin beneficiar d’aquesta nova línia de subvencions”.
Els requisits per acollir-se a la nova línia ACOL són: estar empadronat des de fa 3 anys a l’Estat espanyol, els dos darrers a Catalunya, i tenir els requisits per poder obtenir una autorització de residència per arrelament social. Per valorar les sol·licituds s’han elaborat uns criteris de vulnerabilitat (que inclou circumstàncies de necessitat familiar, socials, econòmiques i habitacionals, entre altres), que permetran que es beneficiïn de l’ajut les persones que més ho necessiten. També es valorarà positivament que s’hagi obtingut el Certificat del Servei de Primera Acollida.
La previsió és que la convocatòria de subvencions ACOL es faci pública aquest proper mes de setembre, d’aquesta manera els contractes de treball es podrien començar a realitzar a partir del mes de gener de 2019 fins a finals del mes de  febrer.
Balanç del primer semestre de l’activitat de la Secretaria
El conseller de Treball, Afers Socials i Família ha aprofitat la presentació de la nova línia de subvencions per fer balanç de les actuacions de la Secretaria durant el primer semestre d’aquest any. El Homrani ha destacat que s’han tramitat 5.888 sol·licituds d’informes per acreditar el grau d’integració, ja sigui per obtenir l’arrelament social (5.394) com per renovar la residència temporal (494). ”Aquests informes, que en el cas de l’arrelament social s’han incrementat un 10% respecte al mateix període de l’any anterior, acrediten l’esforç d’integració i eviten la irregularitat sobrevinguda”, ha dit el conseller.
D’altra banda, s’han tramitat 6.364 sol·licituds d’informes per acreditar l’adequació de l’habitatge, tant per demanar un nou reagrupament familiar (5.625) com per renovar les autoritzacions de residència de familiars ja reagrupats (739). En conjunt la demanda d’informes d’adequació de l’habitatge s’ha incrementat un 9,5% respecte al mateix període de l’any anterior, especialment les sol·licituds de nous reagrupaments, que han crescut un 12,7%, mentre que les demandes per renovar les autoritzacions dels reagrupats han registrat un decreixement del 10,2%.
També s’han rebut 98 sol·licituds d’informes acreditatius de l’esforç d’integració per a l’adquisició de la nacionalitat, pràcticament la meitat de les que es van tramitar en el primer semestre de l’any anterior.
A través del Servei d’Atenció Especialitzada en Estrangeria 012 s’han atès 13.223 consultes. Pràcticament sis de cada deu consultes (el 57,1%) les han formulades ciutadans estrangers, 17,3 punts més que en el conjunt del 2017. En canvi, el volum de consultes fetes per les administracions públiques (sobre tot els ajuntaments) han perdut pes, ja que han passant del 55,4% que suposaven en 2017 al 39,1% actual.
En relació al Servei de Primera Acollida, en els sis primers mesos de l’any s’han tramitat  1.975 noves sol·licituds de persones que volen obtenir el certificat, ja sigui cursant la formació que ofereix el mateix Servei o bé acreditant-ne els coneixements. Aquesta xifra suposa un increment del 145,3% respecte al primer semestre de 2017. Les sol·licituds han estat tramitades per 69 ens locals, encapçalats per l’Ajuntament de Sabadell, l’Ajuntament de Terrassa i l’Ajuntament de Cambrils.
Finalment, el Servei d’Acompanyament al Reconeixement Universitari ha atès 1.794 consultes (un 33,6% més que respecte al mateix semestre de l’any anterior) i s’han iniciat 629 nous expedients (amb un augment del 17%).
Programa Català de Refugi
Pel que fa al Programa Català de Refugi, el conseller ha explicat que l’inventari de la Generalitat posa a disposició unes 1.800 places, que suposa el 56% del total de places disponibles. La resta les aporten les entitats que gestionen l’acollida de les persones refugiades a Catalunya (ACCEM, Càritas, CCAR, Creu Roja, entre d’altres).
Chakir el Homrani ha explicat que l’inventari s’ha incrementat un 65% respecte a l’any passat. El conseller també s’ha referit al programa de grups de mentors i persones refugiades i ha explicat que s’han format 96 grups, formant tàndems de 301 mentors i 205 persones refugiades.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×