Autor Sanitat
21 Setembre 2018 a 15:00

Balanç positiu dels primers 100 dies al capdavant de la Conselleria de Salut

De la Consellera Alba Vergés a la comissió del Parlament

MH Consellera Alba Vergés Comissió Salut Parlament// Foto: Conselleria Salut

MH Consellera Alba Vergés Comissió Salut Parlament// Foto: Conselleria Salut

La consellera de Salut, Alba Vergés, va compareixèr ahir al matí, a petició pròpia, a la Comissió de Salut del Parlament per explicar les primeres accions desenvolupades al capdavant de la Conselleria en aquesta legislatura. I va fer-ho posant de relleu que s’estan complint els reptes de la legislatura, les ‘3 P’: Professionals, Perspectiva de gènere i implantar els Plans del passat mandat”, com l’Estratègia nacional de l’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC), o el Pla nacional d’urgències de Catalunya (PLANUC).

La consellera, va emfatitzar que en aquesta legislatura “no venim a gestionar l’existent, sinó a afrontar reptes i a transformar el que calgui”, i va basar l’exposició de les primeres accions de la Conselleria de Salut en la XII legislatura en 4 àmbits temàtics.
En el primer, l’àmbit de donar resposta a les necessitats en salut lluitant contra les desigualtats per causes socials, Vergés va qualificar “com una victòria de la societat catalana el restabliment de la Llei d’universalització de l’assistència sanitària, que el Parlament havia aprovat amb una àmplia majoria i que el Tribunal Constitucional havia tombat. La titular de Salut també va celebrar la presentació (amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies) d’un pla d’accions per reforçar la prevenció i el tractament dels infants i joves afectats per trastorns de l’espectre alcohòlic fetal. En aquest àmbit, també va posar en valor la millora territorial que suposarà el Pacte de salut i benestar signat amb l’Hospitalet de Llobregat per als propers tres anys.
D’altra banda, pel que fa a combatre les desigualtats en salut vinculades al gènere, la consellera va subratllar la importància del nou Protocol de seguiment de l’embaràs i el nou Model d’atenció a l’endometriosi“que demostren que  estem atenent preocupacions i demandes de la gent”. Vergés també va apuntar l’inici de l’activitat del Grup de Treball de Salut amb perspectiva de gènere, per definir indicadors de gènere a partir de l’anàlisi de les diferències entre dones i homes assenyalades en els informes de la Central de Resultats, o condicionar les subvencions del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) a una representació paritària de dones i homes en les mostres.
En l’àmbit dels professionals, Vergés es va referir a la importància que ha de tenir per a l’abordatge de les seves necessitats la celebració, dimecres passat, del I Fòrum de Diàleg Professional, en què es compta amb tots els agents del sector per a construir la salut del futur a Catalunya. A més, va enumerar algunes de les millores realitzades o compromeses en infraestructures i equipaments per, entre d’altres, facilitar la feina diària dels professionals: l’inici d’obres del nou Hospital de Viladecans, la inauguració d’una nova Smart UCI a l’Hospital Vall d’Hebron, la progressió en l’equipament del bloc tecnoquirúrgic de l’Hospital Universitari de Bellvitge, els prop de 50 M€ ja compromesos per a la primera fase del nou Hospital Joan XXIII de Tarragona, o els altres 15 M€ per a l’ampliació i millora del bloc quirúrgic de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. A més, Vergés va referir-se a algunes mesures encaminades a la millora de la qualitat de l’ocupació, com la implementació del Pla de garantia de l’estabilitat laboral.
Pel que fa a la innovació, nou model d’economia i progrés, la consellera ha destacat l’augment de la utilització de l’e-consulta, evidenciat en el darrer informe de la Central de Resultats de 2017, així com la preparació de la tercera convocatòria del PERIS (2019-21), consolidant-lo com a eix estratègic.
Per últim, en el terreny de la governança republicana de la salut, s’ha avançat en matèria de participació i de transparència. Per exemple, iniciant la posada en marxa del marc de participació dels professionals en salut, presentant els informes de la Central de Resultats de 2017 a Tarragona, o continuant el procés per auditar la qualitat dels registres i la millor gestió de les llistes d’espera.
La consellera va concloure la seva exposició posant en valor que la inversió estimada en despesa sanitària d’enguany supera els 10.400 M€, la xifra més elevada de la història a Catalunya. Amb tot, Alba Vergés va reconeixer que encara no s’ha pogut recuperar el perdut amb la crisi, però ha reiterat l’impacte que té en aquest context “l’infrafinançament crònic que pateix Catalunya”.
Switch to mobile version