Autor Economia
12 Octubre 2018 a 18:00

IPC mes de setembre

Valoració PIMEC

IPC Setembre 2018// PIMEC

IPC Setembre 2018// PIMEC

PIMEC continua valorant de forma negativa l’augment de preus dels productes energètics atès la forta incidència sobre l’increment dels preus registrats per l’IPC.
Els preus al setembre observen una variació del 2,3% a Espanya i, també, del 2,3% a Catalunya, una dècima per sobre del mes anterior. En conseqüència continuen en un nivell similar al dels darrers mesos.

Aquesta tendència del creixement de l’IPC està directament relacionada amb l’increment de preus dels productes energètics, benzines i electricitat. Els preus dels carburants i combustibles augmenten un 11,3% en relació a un any enrere i els de la calefacció, enllumenat i distribució d’aigua un 9,8% el darrer any.

Sense la incidència dels productes energètics ni els aliments sense elaborar, la inflació subjacent se situa en uns registres moderats, del 0,8% a Espanya i del 0,9% a Catalunya.
Per sectors, a Catalunya, destaquen els creixements dels preus en termes interanuals del transport (5,1%), de l’habitatge (5,1%), relacionat amb els subministraments de la llar, i de les comunicacions (2,4%). Contràriament, moderen el creixement dels preus l’ensenyament (0,9%), els medicaments (0,7%) i el lleure i la cultura (-1,1%).

PIMEC també destaca que la nostra major dependència dels productes derivats del petroli i el major preu de l’electricitat provoca que el diferencial de la taxa harmonitzada espanyola se situï 2 dècimes per sobre la registrada al conjunt de la Unió Monetària, (2,3% a Espanya i 2,1% a la Unió Monetària). Aquest major creixement dels preus comporta pèrdues de  competitivitat respecte als països europeus.

En aquest sentit, PIMEC valora de forma positiva les mesures pal·liatives del govern (Reial Decret Llei 15/2018) en què:

  • S’eliminen obstacles al desenvolupament de l’autoconsum.
  • Se suspèn durant 6 mesos l’impost sobre el valor de la producció d’energia elèctrica IVPEE.
  • S’estableix l’exempció de l’impost especial sobre hidrocarburs a la producció d’electricitat o a la cogeneració d’electricitat i calor.

Amb tot, PIMEC recorda que cal una reforma en profunditat, estructural, del sector elèctric orientada a reduir els costos de generació i les càrregues que suporten els peatges.

Switch to mobile version