Autor Cultura
21 Octubre 2018 a 15:00

Programa “Apropa Cultura”

Promou la inclusió i la transformació social a partir de la cultura

Apropa Cultura// Foto: Comunicació Govern

Apropa Cultura// Foto: Comunicació Govern

La consellera de Cultura, Laura Borràs, i el conseller del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, varen participar en la presentació de la 4a edició de la Setmana Apropa, que va tenir lloc al Gran Teatre del Liceu. L’acte va comptar amb la presència de la directora de l’Apropa Cultura, Sonia Gainza, i amb representats d’institucions, equipaments i entitats privades que també donen suport a aquest programa d’inclusió social a través de la cultura.
Hi ha moltes persones que, per les seves circumstàncies personals o de salut, troben dificultats per anar a veure una obra de teatre o una exposició. Per tal d’eliminar aquestes barreres culturals invisibles, Apropa Cultura ha teixit una xarxa de programadors culturals, institucions i mecenes per fer la cultura accessible a tothom.
La consellera de Cultura va destacar que “el programa Apropa Cultura és una història d’èxit” i va dir que “la cultura és transformadora per definició”. En aquest sentit, Borràs va destacar la importància que arribi a tots i a tot arreu: “El pla de Govern de la Generalitat de Catalunya proposa una visió transversal de la cultura”.
Borràs va explicar que “la cultura ens dona eines per saber què volem ser, personalment i col·lectivament”. Per això, “en un programa com a Apropa Cultura hi hem de ser tots”, va reblar.
En aquest sentit, el conseller del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, va manifestar que “l’Apropa Cultura és un model de col·laboració entre el triangle que formen les administracions, les entitats i el teixit productiu perquè totes les persones puguin exercir el seu dret a la cultura de manera plena i igualitària”.
El Homrani va insistir en què “la cultura és un dret de tothom i per a tothom. És un element transversal i que exemplifica la igualtat d’oportunitats i la inclusió”.
La iniciativa va néixer l’any 2006 per donar resposta a l’interès de diverses entitats per assistir a concerts programats a L’Auditori. El projecte va anar sumant nous equipaments culturals i entitats fins a comptar avui amb més de 100 centres arreu del país, entre teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus. Des de 2006, s’han fet possible 216.752 experiències culturals i s’han registrat 1.986 entitats socials.
Gràcies al programa, els equipaments cedeixen una part de les seves localitats i activitats a preu reduït, per tal que persones en situació vulnerable (amb discapacitat intel·lectual, gent gran, persones en situació de privació de llibertat, immigrades, persones amb addicció, malaltia mental o sense llar) puguin gaudir d’espais i experiències úniques. Aquest any, més de 35.000 usuaris d’entitats socials s’han beneficiat d’aquesta iniciativa de lleure cultural inclusiu i, en total, des de 2006, més de 216.000 usuaris.
El programa també té un compromís amb l’educació, organitza cursos d’arts adreçats a professionals de l’àmbit social i educatiu, i alhora dissenya formacions en accessibilitat i diversitat per a professionals dels equipaments culturals.
El Govern de la Generalitat treballa per afavorir que tothom participi i gaudeixi de la cultura (una cultura de proximitat, per a tothom i contra l’exclusió) i que sigui eina de millora de la cohesió social. En aquest sentit, dona suport al Programa Apropa Cultura, per facilitar sinergies entre equipaments culturals i entitats socials, i promoure la inclusió i la transformació social a partir de la cultura.
Durant el 2018, el Govern de la Generalitat ha destinat al programa 130.000 euros: 70.000 euros per part de la Conselleria de Cultura (20.000 euros de la Direcció General de Patrimoni, i 50.000 euros de la Direcció General de Cooperació Cultural), i 60.000 euros de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies.
Per la seva banda, la Conselleria de Cultura incentiva la col·laboració dels equipaments amb la cultura inclusiva i està duent a terme el Pla d’accessibilitat dels equipaments escènics i musicals 2016-20. El seu desplegament s’emmarca dins del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM) i, per mitjà d’aquest Pla, es pretén que les activitats culturals garanteixin les suficients condicions d’accessibilitat i fomentin l’accés universal de la cultura.
Apropa Cultura compta també amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació MRW. El programa rep el suport del Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals, que facilita la incorporació de nous equipaments culturals de Catalunya adherits a la xarxa.
La 4a Setmana Apropa
La 4a edició de la Setmana Apropa tindrà lloc del 22 al 28 d’octubre i serveix per donar visibilitat al programa amb activitats especials als equipaments que hi participen. S’hi programaran una setantena d’experiències a més de quaranta equipaments.
La Setmana Apropa vol aconseguir la implicació de tota la ciutadania i per això es durà a terme una campanya a les xarxes socials. Tothom qui vulgui donar suport a aquesta iniciativa ho podrà fer compartint fotografies amb missatges a favor de fer accessible la cultura a tothom i l’etiqueta #somApropa
Switch to mobile version