Autor Economia
10 Novembre 2018 a 15:00

El CETMO defensa la continuïtat del Corredor Mediterrani fins al Magrib

Per vertebrar Europa fins a la Mediterrània Occidental

CETMO corredor mediterrani// Foto: Territori i Sostenibilitat

CETMO corredor mediterrani// Foto: Territori i Sostenibilitat

El director general del CETMO, Òscar Oliver, ha defensatdonar continuïtat al Corredor Mediterrani fins al Magrib, amb l’anomenat Corredor Mediterrani del sud. Durant la jornada “Projecció del Corredor Mediterrani al nord d’Àfrica”, celebrada en el marc de la Setmana del Corredor del Mediterrani, promoguda per la Generalitat Valenciana, Oliver ha insistit que “no es pot tractar el Corredor Mediterrani com a una xarxa aïllada, sinó que s’ha d’entendre que aquest es troba dins d’una regió, la Mediterrània Occidental, i per tant el corredor necessita tenir una prolongació cap al Magrib per dotar-lo d’una continuació lògica”.
Així, ha apuntat que “no només és prioritari el Corredor Mediterrani de la Comissió Europea, sinó que també és essencial el Corredor Mediterrani del Sud” (el Corredor Multimodal Transmagrebí). Precisament, aquest és un dels objectius que persegueix el GTMO 5+5 (Grup de Ministres de Transport de la Mediterrània Occidental), del qual el CETMO exerceix el secretariat tècnic. L’objectiu d’aquest corredor, junt amb el Corredor Mediterrani, és crear una xarxa de transports d’altes prestacions que vertebri tota la regió de la Mediterrània Occidental, dotant al territori de noves infraestructures per afavorir el seu desenvolupament econòmic i social. Durant la jornada, el director general del CETMO ha explicat l’estat d’avançament del Corredor Multimodal Transmagrebí, així com les inversions necessàries per la seva finalització.
El secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat Valenciana, Josep Lluís Ferrando, va ser l’encarregat de donar la benvinguda en aquesta jornada, organitzada ahir per la Universitat d’Alacant i la “Casa Mediterráneo”.
 
Projectes estratègics amb el Marroc
Durant la seva intervenció, Oliver també va aprofitar per apuntar com altres zones del món, com per exemple el nord d’Europa, estan guanyant terreny en les relacions comercials amb el Magrib, cosa que ha produït que en els últims 10 anys no s’hagi avançat cap a una major integració comercial entre països europeus i africans de la Mediterrània Occidental.
A més, va explicar la participació del CETMO en projectes estratègics per la regió, com la unió fixa entre Espanya i el Marroc (per tant unió fixa entre el Corredor Mediterrani i el Corredor Multimodal Transmagrebí). En relació a aquest projecte, el CETMO ha signat un conveni amb les societats estatals d’Espanya i el Marroc encarregades de la unió fixa (SECEGSA i SNED) per a la creació d’un observatori de trànsit a l’estret de Gibraltar.
Switch to mobile version