Autor Societat
29 Març 2019 a 10:00

L’ODCiP demana als grups un “compromís conjunt” per rebutjar atacs

Contra domicilis, entitats, institucions i seus de partits polítics

Adam Majó director ODCiP// Foto: Parlament Catalunya

Adam Majó director ODCiP// Foto: Parlament Catalunya

El director de l’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat (ODCiP), Adam Majó, va demanar dimecres a tots els partits polítics amb representació al Parlament “un compromís col·lectiu per rebutjar tots els atacs, robatoris, danys, agressions o amenaces amb motivació política que es produeixen en domicilis particulars, entitats, institucions o seus de partits polítics a Catalunya”. Majó ha fet aquesta crida als representants dels grups parlamentaris que formen part de la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament, on ha comparegut per explicar el funcionament i les actuacions de l’ODCiP, des de la seva posada en funcionament el passat mes d’octubre.
Segons el director de l’Oficina, la denúncia de la vulneració de drets civils i polítics no pot ser un recurs retòric, s’ha de concretar en àmbits i casos concrets”. Així, davant l’augment dels atacs, danys i robatoris amb motivació política que s’han produït els últims mesos en seus de partits polítics, domicilis particulars, locals d’entitats i edificis públics, “cal fer un front comú de tots els grups per denunciar-ho i garantir el dret que té tota persona a reunir-se, associar-se, manifestar-se, expressar-se, participar políticament i tenir un judici just”, va insistir.
Durant la seva compareixença, Majó va informar a la Comissió que l’ODCiP té identificades les principals vulneracions que es donen en aquests moments al nostre país: limitació o impossibilitat d’accedir al sufragi universal de les persones amb passat migratori, restriccions injustificades del dret a la protesta a causa de la LOSC (Llei mordassa), visió excessivament restrictiva del dret a la llibertat d’expressió per part de la judicatura, proliferació de grups d’ultra-dreta i repressió contra la dissidència política.
Campanya per garantir el vot dels catalans i catalanes residents a l’estranger
Pel que fa a la primera vulneració relacionada amb el dret al sufragi universal, Adam Majó ha posat de manifest que una de cada vuit persones que viuen i tenen arrels a Catalunya no poden votar perquè l’ordenament legal els posa unes traves excessives”. “Aquest és un dèficit democràtic evident de la nostra societat”, va subratllar.
En aquest sentit, Majó va anunciar que, en col·laboració amb el departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, han engegat una campanya informativa perquè els catalans i catalanes residents a l’estranger que tinguin dificultats per exercir el seu dret a vot en les properes convocatòries electorals puguin posar la seva situació en coneixement de l’ODCiP. L’Oficina recollirà totes les queixes, gestionarà i solucionarà les que pugui resoldre, en farà una valoració i redactarà un informe final que elevarà als organismes competents que, en aquest cas, són els ministeris d’Interior i el d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació.
L’ODCiP vol “donar resposta a la degradació de la qualitat democràtica”
Finalment, Adam Majó ha recordat a la Comissió que la finalitat de l’ODCiP és “donar resposta a l’augment de les vulneracions de drets civils i polítics, a la degradació de la qualitat democràtica i a l’increment de les actituds i plantejaments autoritaris que estan tenint lloc al món, a Europa i, de manera singular i concreta, a l’Estat espanyol i a Catalunya”. Per aconseguir aquest objectiu, l’Oficina orienta la seva actuació en cinc línies de treball, que van des de l’assessorament al Govern en matèria de drets civils i polítics, passant per la divulgació, difusió i reflexió d’aquests drets, la recepció de queixes de la ciutadania i la relació amb entitats, fins a l’elaboració de memòries i informes sobre el tema.
Switch to mobile version