Autor Economia
13 Juliol 2019 a 15:00

Valoració de PIMEC sobre l’IPC

De juny de 2019

IPC Juny-19// Autor: Pimec

IPC Juny-19// Autor: Pimec

Tenint en compte les dades relatives a l’índex de preus al consum publicades per l’INE:
PIMEC valora de forma positiva la moderació en l’alça dels preus en un escenari de creixement econòmic i de creació d’ocupació.

Els preus al juny cauen tres dècimes a Catalunya i quatre dècimes a Espanya  per sota les registrades el més anterior, situant l’augment en el 0,7% i en el 0,4% respectivament. Aquesta evolució, suposa, continuar la dinàmica baixista del mes anterior
Aquesta tendència està directament relacionada amb el comportament dels preus del transport i dels productes energètics, benzines i electricitat. Els preus del transport no varien, els dels carburants i combustibles se situen en negatiu (-0,5% en relació a un any enrere) i els de la calefacció, enllumenat i distribució d’aigua que cauen d’un -4,2% en relació a l’any anterior.

Sense la incidència dels productes energètics ni els aliments sense elaborar, la inflació subjacent es manté per sobre l’índex general, amb uns registres del 0,9% a Espanya i de l’1,1% a Catalunya.

Per sectors, a Catalunya, destaquen els creixements dels preus en termes interanuals de la restauració (2,4%), dels aliments i begudes no alcohòliques (1,5%) i de l’ensenyament (1,2%). De la seva banda, destaca la caiguda en els preus de l’habitatge (-0,8%), del transport (-0,4%) i de les comunicacions (-0,1%).

En relació a la Unió Monetària, la taxa harmonitzada espanyola se situa sis dècimes per sota (0,6% a Espanya i 1,2% a la UM, respectivament), amb una reducció de tres dècimes a Espanya i sense variar en el cas de la UM, en relació al mes anterior. Amb aquesta dinàmica, l’evolució d’aquest registre augmenta la incidència positiva en la competitivitat via preus respecte als països europeus.

PIMEC destaca l’absència de tensions inflacionàries en un context de previsions de creixement econòmic a l’alça (Banc d’Espanya: 2,4%, Comissió Europea;2,3%), evolució positiva de l’economia prevista per PIMEC. D’altra banda, continua destacant la incidència en l’evolució de l’IPC dels preus de l’energia (carburants i combustibles, electricitat…) que en aquest cas contribueixen a moderar l’evolució de l’índex general

Switch to mobile version