Autor Societat
12 Octubre 2019 a 15:00

Nou impost de CO2 als vehicles

Es començarà a pagar l’any 2020 però amb efecte 2019

Conseller Damià Calvet INCASÒL// Foto: Conselleria Territori i Sostenibilitat

Conseller Damià Calvet// Foto: Conselleria Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat avui el nou impost de CO2 als vehicles que es començarà a aplicar l’any 2020 i que està inclòs en la Llei del canvi climàtic aprovada el 2017, com una eina essencial per a poder fer millors polítiques ambientals davant l’emergència climàtica.

En aquest sentit, ha posat de relleu que “Catalunya és pionera en fiscalitat ambiental finalista per actuar en benefici de la salut de les persones, del país i del planeta”, i ha recordat que ja es va aplicar aquest sistema amb el cànon de l’aigua i el de residus.

Calvet ha explicat que l’impost es meritarà aquest 2019, però que es començarà a pagar el 2020. Es destinarà a nodrir dos grans fons econòmics: el fons contra el canvi climàtic i el fons del medi natural i la biodiversitat. En el primer cas, ha dit que “farem actuacions de mitigació i d’adaptació, per a la millora del transport públic i ajudes a l’ambientalització de flotes, per modernitzar els vehicles que emetin per sobre de determinats valors”. Respecte del segon fons, ha assegurat que “ajudarà a gestionar millor els espais naturals protegits de Catalunya i a lluitar contra la pèrdua de biodiversitat, un dels efectes més dramàtics del canvi climàtic”.

 S’aplicarà sobre la tinença de vehicles en funció de les emissions i, aquests, es gravaran a partir de l’emissió de 95 grams de CO2 a l’atmosfera, amb 5 trams diferenciats, seguint la màxima de “qui més contamina més paga”. El conseller ha recordat que s’implantarà de manera progressiva, i el primer any, el 2020, els vehicles que emetin entre 95 i 120 grams quedaran exempts, perquè l’adaptació sigui gradual. “El segon any ja pagaran, però podrem posar a l’abast de la població ajudes a l’ambientalització de vehicles amb el que disposarem dels ingressos del primer any”, ha afegit.

D’aquesta manera, ha reafirmat “el compromís absolut del Govern amb la lluita contra el canvi climàtic”, que es materialitza al voltant de tres eixos: la transició energètica, l’economia circular i la descarbonització de la mobilitat. “Necessitem flotes més eficients i que tots els vehicles que es mouen a Catalunya generin menys emissions o siguin d’emissions zero, així com disposar de més transport públic”, ha insistit.

En aquest context, ha posat en valor la nova línia de Rodalies des del centre de Barcelona fins a l’aeroport de Barcelona-El Prat gestionada per FGC, una actuació que “va en la línia correcta per descarbonitzar el país”.

Finalment, ha assegurat que “el Govern està ben atent l’evolució de la mobilitat i les de tecnologies que ens permetran ser més eficients”, i s’ha mostrat favorable a “descarbonitzar activitats de ports i aeroports, en comptes de limitar-les”.

 

Switch to mobile version